FörlossningFörberedelserAllt du velat fråga om kejsarsnitt

Allt du velat fråga om kejsarsnitt

Andelen kejsarsnitt ökar
Av Charlotte Lundqvist 182 Uppdaterad 11.12.09
Vi bad läkaren och obstetrikern Helena Strevens svara på några av de vanligaste frågorna om kejsarsnitt. 
Vilka är de vanligaste anledningarna till att man gör akuta kejsarsnitt? 
 
– Att förlossningen inte går framåt. Det kan bero på att värkarna avtar eller att barnet inte tränger ner i förlossningskanalen. Om barnet inte mår bra väljer man också att avsluta förlossningen lite snabbare. Oftast genom att använda en klocka eller tång men när barnet inte kommit ner så långt får man göra ett snitt istället. 
 
Vilka är de vanligaste anledningarna till att man gör planerade kejsarsnitt? 
 
– Att barnet ligger i fel läge med rumpan före eller på tvären. Det hade inne-burit en mer riskfylld förlossning och i vissa lägen går det inte för barnet att komma ut vanliga vägen. Vid graviditeter där moderkakan ligger framför bar-nets huvud och täcker livmodertappens inre mynning finns ingen möjlighet för barnet att passera. 
 
Vilka risker innebär det för mamman att föda med kejsarsnitt? 
 
– Man tappar alltid en viss blodvolym när man föder barn och moderkakan lossnar, men när man går in med kniv genom större kärl kan kvinnan förlora större mängder blod, innan man hunnit sy ihop. Vid en vanlig förlossning finns det en risk för att få infektion i livmodern,  men efter kejsarsnitt kan man få bukinfektion och bli rätt dålig. Då kan man behöva ligga inne och få antibiotika i droppform. Det är en trist komplikation. Man blir ganska sjuk just när barnet är nyfött och man vill vara hemma. Sen finns det en propprisk så fort man blir gravid. När moderkakan lossnar ställer kroppen om sig till att koagulera blodet lättare. Operationen blir en faktor till som ökar propprisken, som ökar ytterligare om man blir mer orörlig efter operationen. 
 
Hur många snitt kan man göra?
 
 – Har man gått igenom ett par kejsarsnitt kan man få moderkaksproblem vid nästa graviditet. Moderkakan kan växa sig långt in i livmodern om den har svårt att hitta blodförsörjning på grund av tidigare ärr, vilket kan orsaka blöd-ningsproblem.  Kan man föda vaginalt efter att ha gjort ett snitt? – Ett är inget problem. Efter två rekommenderas inte vaginal förlossning. 
 
Vilka risker innebär ett kejsarsnitt för barnet?
 
– Värkarbetet och hormonerna som mamman får i kroppen under förlossningen är bra för barnets lungor och immunförsvaret. Barnet blir rustat för livet utanför livmodern. Detta förlorar man om man gör planerat kejsarsnitt och barnet kommer väldigt snabbt och oförberett till världen. Det är inte alltid barnet klarar att börja använda lungorna fullt ut meddetsamma. Tio till 15 procent av barnen som förlöses med planerat kejsarsnitt kan ha någon form av andningsstörning. 
 
Vilka är fördelarna? 
 
– Att undvika risken för speciella komplikationer. 
 
Gör det ont?
 
– Man känner ingen smärta under själva ingreppet, men efteråt har man ont som efter alla operationer. Det är olika hur mycket besvär man har med ärret och läkningen. Vissa läker väldigt fint, men man kan få infektioner även i ärret. 
 
Vad händer efter snittet?
 
– Man får fortsatt smärtlindring för att både kunna ta hand om barnet och vila ordentligt. Efter ett kejsarsnitt bör man vara kvar på sjukhuset tills magen kommit igång. Då är det fritt fram att komma hem eller till patienthotellet. En del stannar något dygn, andra i fem till sex dagar, det är olika. Kroppen återhämtar sig snabbare efter en vanlig förlossning. Det har med många saker att göra. Blodförlusten är mindre och man är mindre trött. Som alltid efter en operation ska vävnader läka, det tar en del kraft. Man ska helst inte använda bukmuskulaturen på två månader. Men allt som man kan lyfta med andra muskler är okej.  
 
Hur går ett planerat kejsarsnitt till?
 
– På operationsdagen får man oftast först ryggbedövning. Då slipper man narkosgaser som går över till barnet. Operationen är en ganska snabb process. Man skär genom huden och lägger ett litet snitt i muskelhinnan som man vidgar genom att dra med fingrarna. Sedan delar man försiktigt på musklerna och går igenom bukhinnan med fingret utan att skära. Man för ner urinblåsan och skär in genom livmoderväggen. Väldigt försiktigt med många små stråk så att man precis kommer igenom och vidgar med fingrarna. Sedan tar man hål på fosterhinnorna och vattnet rinner. Då hör mamman att man suger ut vattnet. Sen ligger banet där. Den främre fosterdelen, oftast huvudet, trycker på men ofta får man trycka på livmodern för att klämma ut barnet. När barnet tagits ut klipper man navelsträngen. 
 
Vad händer när barnet kommit ut?
 
– Barnmorskan tar emot, eftersom föräldrar är på fel sida skynket. Hon visar upp barnet första gången bara en kort stund. Sedan vill hon  gärna torka bar-net så att det inte blir kallt och kolla så att barnet andas ordentligt. Kontrollen görs i ett förberedelserum vägg i vägg. Dit kan partnern följa med. När barn-morskan är nöjd kommer hon och pappan tillbaka och mamma, pappa, barn får ha en  stund tillsammans medan operationen avslutas. 
 
Får partnern vara med?
 
– Vid planerade snitt ja. 
 
Hur lång tid tar det?
 
– Cirka en kvart, tjugo minuter. 
 
Är man vaken?
 
– Vid planerade snitt är man vaken men vid akuta kan det hända att man blir sövd. 
 
Hur fungerar eftervården? 
 
– Efterkontroll görs hos barnmorskan precis som efter en vaginalförlossning. Hon kollar ärret och ser så att allt är okej. 
 
Påverkar ett kejsarsnitt amning?
 
– Under en förlossning bildas många förlossningshormoner som har en positiv inverkan på amningen och gör att mjölken rinner till. Det kan dröja lite längre innan amningen kommer igång efter ett snitt.
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...