FörlossningBad under förlossningen - så funkar det

Bad under förlossningen – så funkar det

Bad under förlossningen - så funkar det
Av Charlotte Lundqvist 217 Uppdaterad 15.09.10

På de flesta förlossningsavdelningar finns möjligheten att bada under värkarbetet. Men går det att kombinera bad med annan smärtlindring och hur länge får man egentligen stanna i vattnet? Babyvärlden har prata med Maria Sahlin, barnmorska vid Svenska barnmorskeförbundet, och tagit  reda på vad som gäller.

Varför ska man bada under förlossningen?
– Värmen känns skön och hjälper ofta kvinnan att slappna av. Har du magen i vattnet släpper också en del av smärtan över blygdbenet. För kvinnor som tidigt öppnar sig 2-3 centimeter är bad och dusch en bra smärtlindringsmetod att börja med. Vi rekommenderar ofta att man börjar med det redan hemma. Sedan kan man öka på med andra alternativ efterhand.

Kan man kombinera bad med annan smärtlindring?
– Det är möjligt att kombinera bad med till exempel lustgas. Men däremot inte med ryggbedövning eftersom man får in en liten slang i ryggen.

Hur vanligt är det med bad under förlossningen?

Enligt medicinska födelseregistret utnyttjar 12 procent av de födande kvinnorna i Sverige möjligheten att bada under förlossningen. Siffrorna varierar mellan landets sjukhus. Vanligast med bad är det i Borås där så många som 36 procent av kvinnorna badar.

– Skillnaderna beror nog framförallt på tillgången till badkar. På mindre enheter kan det finnas badrum i anslutning till patientrummen medan det på större sjukhus ofta bara finns några få badkar per avdelning.

Finns det några nackdelar med att bada under förlossningen?
– En del kvinnor kan känna sig illamående av värmen.

Hur påverkar badet barnet?
– Hjärtljudskurvan kan vara lite snabbare efter ett varmt bad, men den går ned igen efter 15-20 minuter.

Kan man bada om vattnet har gått?

På vissa kliniker avråds födande kvinnor från att bada efter att vattnet har gått eftersom det då finns en öppen kanal in till barnet. Teoretiskt skulle det kunna innebära en ökad risk för infektioner. Men det är verksamhetschefen på varje sjukhus som är medicinskt ansvarig och som avgör vad som gäller. 

– I västra Götaland där jag arbetar är det tillåtet att bada på förlossingsavdelningen även efter att vattnet har gått. Däremot avråder man kvinnor från att bada hemma på grund av infektionsrisken.

Får man föda i vatten?
– Nej. I Sverige finns inte möjligheten att föda i vatten. Vi drar till och med ur proppen ur badkaret om  kvinnan inte hinner kliva ur. Det beror på att man är rädd att barnet ska dra in vatten i lungorna när det föds. Förespråkarna säger att det inte är så. Jag har själv jobbat på Rikshospitalet i Oslo där det är vanligt med vattenfödslar. Där fanns inte den diskussionen, men det är möjligt att det har kommit andra riktlinjer nu. Det hände en olycka vid en hemförlossning i Sverige för ungefär tio år sedan som gjorde att man blev mer försiktig.

Förbered dig inför förlossningen
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...