Härligt, härligt, men farligt farligt. Solen är skön men inte ofarlig. Vi vet att vi ska skydda våra barns hud. Men hur är det med ögonen? Duger vilka solglasögon som helst?

Det bästa sättet att skydda sig från solens farliga strålar är med hjälp av solglasögon. Man ska vara extra noga när man är på sjön eller i snö eftersom solens strålar då förstärks genom reflektion.

– Alla undersökningar visar att celler och vävnader skyddas om vi filtrerar bort UV-strålning och blått ljus, säger Stefan Löfgren, ögonläkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm till TT.

Barn behöver stora solglasögon
Yngre ögon verkar vara känsligare för solens strålar än äldre ögon. Men ofta är solglasögon som säljs åt barn för små.

– Barn har nästan lika stora ögon som vuxna och ska därför ha stora glas, säger Stefan Löfgren.

Dyra glasögon är nödvändigtvis inte bättre än billigare. Det viktiga är att de är CE-märkta och har UV-skydd. Plast skyddar bättre än mineralglas och stora glas skyddar bättre än små. De allra bästa är de som är lätt böjda och även skyddar från sidan.

– Så kallade wrap-arounds är de bästa och det är som sagt ännu viktigare när det gäller barnen. Ju tidigare man skyddar barns ögon, desto bättre är prognosen för att minska risken för ögonsjukdomar, säger Stefan Löfgren.

FAKTA

  • Alla solglasögon som säljs inom EU ska vara CE-certifierade och ha UV-skydd.
  • En del solglasögon har gradering 1-4. Detta har inget med UV-skydd att göra utan anger bara hur mörk ton glaset/plasten har
  • UV-skyddet filtrerar bort solens ultravioletta strålar som annars kan orsaka bland annat starr och andra ögonsjukdomar


Läs mer:
Dags att planera semestern

Vad tyckte du om artikeln?