Barnpsykolog Eva svar.

Fråga:
Hej Eva Min 3-åriga son har alltid varit pigg och busig från han var en baby. Han har också varit mycket mammig men samtidigt lite bossig. Nu när han blev tre fick han en lillebror och hans provokationer har blivit värre. Här om dagen tog han av sig sina blöjor och pinkade både i vår säng och i en gäst säng och skrattade när vi blev ledsna och arga. Vad gör man? Jag har provat allt för att han inte skall känna sig utanför och utkonkurrerad av sitt syskon. Jag har även provat det mesta för att han skall förstå att vi blir ledsna av hans handlande. Vad gör jag för fel som inte når fram. Hur balanserar man mellan att vara för hård i nuvarande situation och för mjäkig att han inte tar oss på allvar?

Svar:
Hej,

Det har hänt en revolution i er stora sons liv! Att få ett syskon är en stor omställning och livet blir inte riktigt som det var innan. Du beskriver att han varit mammig och jag gissar att han är en kille som behöver mycket stöd och bekräftelse samtidigt som han också är ”bossig” och gärna tar initiativ och vill bestämma. Ibland är säkert hans olika initiativ ett sätt att testa var olika gränser går. Orkar mamma och pappa vara lika konsekventa som tidigare och ge lika mycket uppmärksamhet som innan lillebror kom??

När han med flit kissar i två sängar är det ett kraftfullt sätt att få uppmärksamhet, negativ uppmärksamhet. Det är lätt att förstå om ni blev arga. Jag tror dock att det är lättare för er att påverka hans beteende om ni lugnt och omhändertagande förklarar för honom att ni kommer att hjälpa honom att inte göra sådana knasiga ”hyss” igen. Förklara också för honom att ni vet att er fina goa pojke inte gör sådana dumheter. Om ni hänvisar till hans duktiga och fina sidor blir han positivt bekräftad och hans självkänsla växer. Ni kan också bekräfta hans känsla att tillvaron är mycket annorlunda sedan han blev storebror.

Att han känner sig känslomässigt förstådd är en viktig förutsättning för att han ska fortsätta att utveckla sin empati för andra. Ni har sannolikt några utmanade månader framför er innan alla någorlunda vant sig vid den nya situationen.

Lycka till!
Eva

Vad tyckte du om artikeln?