Barnpsykolog Eva svar.

Fråga:
Hej Eva! Jag hoppas verkligen att du kan svara på min fråga eftersom situationen som vi hamnat i nu skapar bråk mellan mig och min sambo.. Vi har en underbar dotter som ska bli 4 månader om ca. två veckor. Hon flaskmatas och för tre veckor sen började hon vägra äta i famnen. Hon äter lite liggandes i famnen och sen börjar hon vrida och vända på sig, vägrar äta och börjar gråta om man insiterar. Men om man sätter henne i babysittern kan hon äta upp maten utan problem. Jag och min sambo är inte överens över hur vi ska hantera detta. Jag tycker att det viktigaste att hon äter, var hon äter och hur spelar ingen roll. Min sambo tycker att hon är bara trotsig och vi måste stå på oss så att hon lär sig att föräldrarna bestämmer (i detta fall att hon måste äta i famnen) annars ska hon lära sig att hon kan göra vad som helst och bli ännu mer trotsig i framtiden. Vi frågade våran BVC sköterska om det och hon sa bara att bebisar SKA äta i famnen för att dom behöver närhet. Men närhet kan hon få under resten av tiden med oss, tycker jag. Hon har inga problem med att vara med oss i vanliga fall, tycker om att vara buren, älskar pussas och kramas. Men när det är matdags blir det bara krig.. Så snälla, svara, har min sambo rätt i att hon är trotsig nu och vi måste stå på oss och visa vem det är som bestämmer? Eller är det ändå viktigare att hon får i sig mat i lugn och ro dvs bestämmer själv var hon vill sitta när hon äter? Tack på förhand! MVH, Ludmila

Svar:
Hej, och grattis till er lilla dotter.

Ett så litet barn som er dotter kan inte trotsa. Att trotsa innebär ju att barnet förstår vad föräldern har för intention och förändrar sitt eget beteende i hopp om att det kan påverka föräldern att ändra sig. Det är en alldeles för avancerad tanke-process för ett barn som bara är 3,5 månad. Det är först när barnet är 10-12 månader som det kan agera med olika beteenden och förstår att det ger olika svar från föräldern.

Det betyder också att man inte kan ”skämma bort” en liten baby utan att de proteser som barnet ger betyder att det är något som är fel och att det behöver hjälp av sina föräldrar att bli glad igen.

Vissa barn är mycket känsliga och då kan det bli för mycket intryck för dem att både ligga i famnen som är varm, rörlig, med ljud från förälderns hjärta och koncentrera sig på att äta samtidigt. Det är bra att ni kom på iden att sätta henne i babysittern istället. Sittern ger henne sannolikt mindre känslointryck och blir därför lugnare.

Det är bra för er dotter att ni kan tolka hennes signaler, bekräfta och svara på dem så att ni kan hjälpa henne till ett lugn. Gränssättning är inte något som är aktuellt förrän hon närmar sig ett års ålder.

Lycka till!
Eva

Vad tyckte du om artikeln?