Det är inte lätt att precisera hur ont växtvärk gör, men att smärtan är reell och obehaglig är ett som är säkert. Officiellt har 15-20 procent av alla barn växtvärk någon gång, men antagligen är antalet mycket högre.
– I dag vet vi inte mycket mer än att det gör ont, och att det går över igen, säger överläkare och barnortopedkirurg Nils Ellitsgård.

I sitt arbete har han mött många barn med växtvärk och känner därför väl igen problemet.

-Man vet faktiskt inte vad växtvärk egentligen är, men det kan hänga samman med att de mjuka vävnaderna i benen hos barn inte klarar att följa med i svängarna när barnen växer. Då kan det uppstå små blödningar som påverkar vävnaderna. Det ger smärtor, säger Ellitsgård.

Läs mer: Är ditt barn i trotsåldern?

 

Försvinner vid 12-årsåldern
Växtvärken ser ut att försvinna när barnet är runt 12 år, och det är sällan man tar med sig dessa smärtor in i vuxenlivet. Ellitsgård tror att detta har samband med aktivitetsnivån hos små barn.

-Överbelastning spelar en roll. Barn har en enorm aktivitetsnivå. Om vuxna varit aktiva på samma sätt skulle de nog också uppleva smärta, menar han.


Mest i benen

De flesta barn som klagar på smärtor kan inte säga exakt var det gör ont, antingen är det i knäet, ankeln eller på ett bestämt ställe på skenbenet, men faktum är att det ofta är ett område i foten som smärtorna befinner sig.

När ett barn uppsöker läkare med ont i benen undersöks det för allt. När alla andra sjukdomar kan uteslutas konstaterar man att barnet har växtvärk. Växtvärk är den absolut vanligaste källan till bensmärtor.

Om tio år hoppas Ellitsgård att forskningen ska kunna ge oss lite mer precisa svar om orsaken till växtvärk.
Under tiden heter botemedlet tålamod och uthållighet!

Vad tyckte du om artikeln?