UtvecklingFysisk utveckling och skötsel10 snabba: att sluta med napp

10 snabba: att sluta med napp

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Av: Karine Næss Frafjordock.com 204 Uppdaterad 04.10.10

Vissa slutar självmant när de får småsyskon. Andra när de lockas av presenter eller i någon slags övergångsritual för att de nu "blivit stora". Men för många är det där med att sluta med napp inte helt enkelt. Här får du 10 goda råd. 

 Skapa din Minnehage!

 

  1. När bör barnet sluta med napp?
    Barnet bör sluta med napp när det börjar prata. appen är i vägen när barnet ska lära sig att uttala ord och detta kan störa språkutvecklingen.
  2. Varför måste barnet sluta?
    De viktigaste faktorerna är att språkutvecklingen kan påverkas negativt. Samtidigt kan nappanvändande ge problem med tandställningen. Tandläkare rekommenderar att barn slutar med napp senast i treårsåldern.
  3. Hur kan vi motivera vårt barn att sluta?
    Det är viktigt att förbereda barnet. Ett bra sätt är att förklara. Det handlar också om samarbete och få till ett samspel med mycket positiv respons.
  4.  Är det bra att sluta gradvis eller bättre knall och fall?
    Alla barn är olika och det finns många sätt att sluta med napp. Det vanligaste är nog att sluta på dagtid först men att barnet får ha nappen som tröst och vid läggdags ytterligare en tid.
  5.  Bör vi ta slutkuren hemma eller på dagis?
    Det är nog många föräldrar som får draghjälp av dagis. Och faktiskt kan det vara en bra plats att börja sluta på! Barn gillar att göra som andra barn gör och lär fortare av varandra.
  6. Hur stränga ska vi vara som föräldrar?
    Det är viktigt att inte vara problemfokuserad utan lösningsfokuserad. Missa inte chansen att möta ditt barn och ta den tid barnet behöver. Ge barnet en massa beröm för det som klaras av.
  7.   Är det bra att uppmuntra barnet med små presenter?
    Det är inte en jättebra metod. Man hamnar lätt i förhandlingslägen och mindre bra cirklar där barnet alltid vill ha något för att göra något. Muntlig ros och positiv lek är bättre.
  8.   Barnet gråter och saknar sin napp. Vad ska jag göra?
    Man får lov att vara lite ledsen, det är en normal känsla. Prata om det. Om allt är upp och ned kan man ge nappen som tröst men säga att det är för denna gången.
  9.  Vad gör jag om barnet börjar att suga på tummen istället?
    Då är det bättre med napp. Man kan pensla tummen med något som smaker mindre bra (finns på Apoteket). Kom ihåg att förklara för barnet.
  10.  Vissa klipper hål i toppen, andra gnider in citron på nappen. Har du några goda råd för hur man slutar med napp?
    Någon kan få ”ärva” nappen – till exempel ett mindre barn. Det brukar vara populärt och får barnet att känna sig ”stort”. Noen kan få eller ”arve” tutten, det er populært. Engagera barnet själv – låt barnet få klippa hål, låt barnet få hänga upp nappen i ”nappträdet”. Låt det bli en happening!

Läs också: Låt ungarna bråka

Har du bra tips hur man kan sluta med napp? Dela dina råd i kommentarsfältet nedan!
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...