När man blir mamma sent i livet är det lättare att stå emot alla krav och måsten.
 
 
Birgitta Möller fick sitt första barn för åtta år sedan. Då var hon 43 år.
– Det bara blev så, säger Birgitta.
När hon var liten ville hon ha sex barn. Men åren gick utan att Birgitta träffade rätt man. Först när hennes nuvarande sambo Clas kom in i bilden kände hon

att det var rätt.

– Vi blev gravida med en gång.
Då hade de bara varit tillsammans i tio månader och ingen av dem hade vågat hoppas att det skulle gå så snabbt. När mensen uteblev trodde Birgitta inte att hon var gravid, det var först när hon satt hos frisören och kände illamåendet som misstanken kom om att det kanske var något på gång.
Hon cyklade till Apoteket och köpte ett test. När det visade plustecken blev både hon och Clas jätteglada, men lyckan över att vara gravida blandades  med oron över om barnet skulle klara sig.
 
– Jag känner flera par där bebisen dött i magen. När man är 25 år funderar man inte så mycket, men jag oroade mig ganska mycket.
Vid inskrivningen hos barnmorskan fick Birgitta göra ett vaginalt ultraljud och kunde se en liten “böna” med ett bultande hjärta. Eftersom Birgitta var över 40 gjordes också ett fostervattensprov för att beräkna risken för Downs syndrom. Den var hög – 1 på 100.
 
– Men allt gick jättebra, säger Birgitta.
Samtidigt räknar hon upp en lång rad problem som hon själv drabbades av under graviditeten: foglossning, vätska i kroppen, ont i leder, hälsporre och åderbråck i underlivet. Fortfarande måste hon ha inlägg i skorna för att inte få ont när hon går.
 
Både på mödravårdcentralen och förlossningen fick hon uppmuntrande tillrop om att hon åtminstone inte var äldst. Men i övrigt kände hon inte att hon fick något speciellt bemötande.
 
– Jag har alltid sett yngre ut. Åtminstone tills jag fick barn. Alla var jätteglada för min skull.
Birgitta  gick 18 dagar över tiden och väskan hann stå packad i två månader innan värkarna satte igång. Sedan föddes en fullt frisk liten dotter.
 
– Det blir bara ett barn. Men ett barn är fler än inget.
 
Eftersom hon fick barn sent i livet är många punkter på att göra-listan redan avbockade och hon känner ingen stress att göra karriär. Istället passar Birgitta på att vara hemma en dag i veckan med sin dotter.
 
– Jag har bara ett barn och jag vill gärna vara mycket med henne.
Under föräldraledigheten räckte det fint att bara vara tillsammans. Babyaktiviteter och mammakompisar fick komma i andra hand. För Birgitta är förmågan att säga nej och välja bort något som kommit med åldern. Hon har aldrig känt behovet av att läsa föräldratidningar för att ta reda på om hon gör rätt eller fel utan har alltid känt sig väldigt trygg i sin roll som mamma.
 
– Jag vågar ställa krav om det är något jag brinner för.
 
För henne är det viktigt att verkligen låta sin dotter vara barn. Helena har ingen egen dator hemma och får bara titta på tv på helgerna.
 
– Jag vill hellre stimulera att hon rör på sig fysiskt. Hon är väldigt kreativ och påhittig, säger Birgitta.
 
För tillfället går dottern på simning och gymnastik. Det räcker.
– Jag vill inte stressa henne med för många aktiviteter. Det är viktigt att det finns tid att ligga på sängen och läsa också.
 
Hon tycker att kreativiteten är den viktigaste egenskapen att utveckla. Det är den hon vill att Helena ska ha med sig i livet. Då kommer hon att klara sig bra. I Malmö fanns det fler föräldrar över 40 år, men sedan familjen flyttat till Bjärred märker hon att medelåldern sjunkit.
 
– Där är vi äldst.
 
Bland de egna vännerna är föräldrarna betydligt mera blandade.
 
– Jag har kompisar mellan 30-60 år och de har barn mellan nyfödd och utflugen. Det gör att jag inte är lika utanför som om det varit en enhetlig flock.
Men de jämnårigas barn har för det mesta tagit studenten.
 
Det händer att Helena undrar varför hon inte får något syskon. Men nu är det stopp. Risken för komplikationer vid en ny graviditet är för stor.
 – Varenda dag tittar jag på Helena och tänker vad fantastisk att få ett barn.
 
FAKTA
Namn: Birgitta Möller
Ålder: 52
Blev mamma vid: 43
Yrke: teknikinformatör
Familj: sambon Clas och dottern Helena, 8
 
LÄS MER
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?