BebisSyskonBästa tipsen när barnen kommer tätt

Bästa tipsen när barnen kommer tätt

Bästa tipsen när barnen kommer tätt
Av Marina Nilsson 366 Uppdaterad 04.02.11

Det finns fördelar både med att få barn i snabb följd och att ha stor åldersskillnad mellan syskon. På samma sätt följer olika utmaningar med båda varianter. Har du, eller vill du ha, barn tätt? Ta del av andra föräldrars bästa tips om hur man tar sig igenom utmaningarna som kommer på köpet!

– Vi hoppades på att få tre barn tätt redan när vi blev föräldrar till Isa och vi är så lyckliga över att naturen varit på vår sida, berättar Maria Svemark, 36 år, som till vardags är reporter på Hemmets veckotidning.

Mellan hennes Isa, som nu är sex år, och mellanbrodern Jens är det 21 månader. Och mellan Jens och minstingen Ivar är det sedan ytterligare 23 månader.
– De leker jättefint tillsammans och har en unik sammanhållning som de förhoppningsvis kommer att ha glädje av hela livet, säger hon.
Men att få tre barn på under fyra år innebär förstås också en hel del tuffa utmaningar.
– Vi förstod tidigt att det inte skulle fungera med barn tätt om vi inte hade en tydlig struktur på tillvaron. Det är också vårt bästa råd, att redan från början bestämma sig vilka regler och rutiner som gäller och konsekvent hålla sig till detta. Genom att vara så tydlig, mot barnen och mot varandra, så tror jag att många tröttsamma småbråk om godis, måltider, läggningstider, oordning och inköp kan begränsas. För barnen vet att det inte är lönt att tjata. Fasta regler och rutiner gör det också lättare att bryta vardagen. ”Idag, barn, är det fest! Nu äter vi ostbågar och somnar framför tv:n!”

 

Ulrika Rang, 44 år och filmklippare, fick även hon tre barn på mindre än fyra år, varav yngsta dottern är tre år. Hon har bland annat tips på hur man gör med syskonsvartsjukan som kan bli tydligare när barnen kommer så tätt.
– När vi har kommit hem från BB med ett nytt syskon så har vi varit noga med att gratulera det större barnet till att ha blivit storasyskon. Vår äldsta son var stolt men måttligt intresserad när hans lillasyster kom. Men mellankillen, som då bara var 1 år och 8 månader, blev kär i henne direkt och ville hålla, lägga filt på och hålla handen, berättar hon.
Hon har också använt en speciell strategi när bebisen ska ammas, en situation som annars kan vara lite laddad med svartsjuka för ett äldre syskon.
– Vi sa alltid att ”nu ska mamma ge bebisen mat” istället för ”nu ska bebisen äta”. Jag tror faktiskt att en sån enkel omskrivning i vem som bar skulden för att leken avbröts gjorde att de inte blev så sotis på den nya bebisen. Istället blev de argare på mig, men det kändes faktiskt bättre.
Henrietta Blomstrand, 36, och Christel Meijerhöffer, 35, båda med två barn med mindre än två år emellan, pratar om att vårda sin partnerrelation.

– Jag tror att man ska vara inställd på att det är en tuff tid. Man ska ha pratat ihop sig om att de närmaste åren blir stentuffa så att man är överens om det, och inte tror att det måste handla om att den andre inte sköter sig eftersom livet känns så jobbigt, tipsar Henrietta, som har 21 månader mellan sina flickor.

– Man måste verkligen kommunicera med sin partner. Förklara hur man mår och vad ens behov är och inte anta att den andre vet saker automatiskt. Visa ömhet och närhet. En bamsekram kan ge så mycket energi när man tycker att allt är tröttsamt, säger Christel, som har 22 månader mellan sin pojke och sin flicka

FAKTA: Pseudotvillingar

Pseudotvillingar kallas syskon som är födda med mindre än cirka 1,5 år emellan. Tidsangivelsen är inte exakt och samma fenomen kan uppträda även upp till 2,5 års åldersskillnad om det exempelvis rör sig om två bröder, då pojkar är mer benägna att tävla mot varann

Pseudotvillingar är mer konkurrensutsatta än barn som har större åldersskillnad till sina syskon. De har redan tidigt fått dela föräldrarnas uppmärksamhet vilket bland annat kan göra dem osäkra på sina unika roller i familjen. ”Vad är jag egentligen bäst på?” Att inte jämföra barnen för mycket med varann, samt att försöka ge vart och ett av barnen ensamtid med en förälder då och då, är vanliga råd från barnpsykologer.

Läs mer: Vilken är den optimala åldersskillnaden mellan syskon?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...