Som föräldrar vill vi alla ge våra barn det absolut bästa. Vi anstränger oss gärna lite extra för att köpa fina och bra kläder och leksaker och prioriterar bort annat för att kunna tillgodose barnets behov. Många tänker kanske inte på att ett bra parförhållande är något som ger glädje och trygghet för hela familjen. Att lägga tid och energi på att utveckla er eget relation är därför inte egoistiskt mot barnet, utan tvärtemot något man gör för barnets skull.
Med ett litet barn är det mycket som förändras och det är lätt att låta partnerrelationen komma i andra hand. Kanske turas man om att passa barnen hemma och går ut var för sig för att träna, träffa kompisar och uppleva det ”verkliga” livet. Det är viktigt att komma ihåg att livet där hemma är precis lika verkligt och viktigt, och att ni behöver skapa utrymme för att kunna leva som vuxna och som ett par i ert hem. Både stora och små mår bra av att barnen kommer i säng så att ni vuxna får lite egen ”vuxentid”. Satsa på parförhållandet – så blir ni bättre föräldrar!
När man har barn är förutsättningarna för spontana sexuella aktiviteter inte lika bra som tidigare. Många saknar den impulsivitet som man kunde ha förr. Men om man jämför för mycket med hur det var förr kanske man missar en del nya möjligheter? Ta vara på impulsiviteten som ni hade förr, lägg till lite kreativitet och se om tiden kan användas på ett annat sätt: Kan ni få en stund för er själva när barnet har sin sovstund på förmiddagen? När barnen har somnat på kvällen? När de lite större barnen ser på barnprogram på lördagsmorgonen? Eller när de stora barnen är på träningen på onsdagskvällar?
För många kan det också fungera att bestämma ett visst datum. Det kan innebära barnvakt och biobesök, men det kan lika gärna vara en överenskommelse om att den kvällen stänger vi av tv:n och ger oss hän. Detta är ingen tråkig planering, utan något man gör för att prioritera förhållandet. Att ha något att se fram emot kan också skapa spänning, förväntan och stimulans. Prata om hur ofta ni skulle vilja ha sex och vad som är praktiskt genomförbart i den livsfas där ni befinner er nu.
Bra och dåliga cirklar
Sexualiteten påverkas lätt av andra problem i förhållandet. Något av det allra viktigaste i ett förhållande är att båda känner sig likvärdiga. Om det saknas går det snabbt ut över förhållandet och märks lätt i sexlivet. Om vi som par befinner oss i bra eller dåliga cirklar beror ofta på hur man tacklar en del småsaker. Ofta är det inte så mycket som ska till för att man ska komma in i vissa mönster eller kunna bryta dem. En typiskt dålig cirkel kan vara att han tycker att de har för lite sex, medan hon känner sig ensam om allt det praktiska som ska göras i hemmet. När kvällen kommer har hon ingen lust. Hon känner sig inte bara trött, utan också dåligt behandlad av sin partner. Men den som blir avvisad när han vill visa sin kärlek genom sex blir också sårad och känner sig illa behandlad, och då minskar motivationen för att delta i det praktiska.
Lösningen på detta är inte att börja köpslå med varandra. Försök hellre förstå de mekanismer som präglar just ert förhållande. Berätta vad ni behöver för att känna er älskade och uppskattade. Försök att gå varandra till mötes och närma er varandra utan att ställa för många krav. Om båda gör detta, kommer ni att kunna arbeta er in i en bra cirkel. Berätta vad du behöver – och lyssna på den andra. Att sätta ord på vad du tänker och behöver stämmer kanske inte med dina romantiska föreställningar, men det fungerar i alla fall betydligt bättre än tankeläsning!
Sök upp lusten
Om det var länge sedan man hade sex kan man också vänja sig vid att leva utan det. Om du är passiv och väntar på att lusten ska övermanna dig, kan du få vänta länge. Då kan det vara bättre att söka upp lusten i stället. Lägg dig intill den andra. Känn på din partners kropp, undersök och smek den – så kanske lusten långsamt kan återvända. Lusten har också lättare att komma tillbaka om den som har mest lust är tålmodig och inte pressar på, utan hittar andra sätt att visa sin kärlek.
Par med barn under ett år
Efter en förlossning upplever många kvinnor att sex kommer långt ner på prioriteringslistan. Under en period kan hormonella förändringar i kroppen göra att lustkänslan blir svagare och slidan torrare. En del har fysiska besvär eller upplever att de får tillräckligt med fysisk kontakt genom barnet. Du som är kvinna kan kanske uppleva att amning, bärande och blöjbyten är så krävande att du inte själv känner något behov av att få eller ge fysisk uppmärksamhet. Du som är man kan visserligen inte amma själv, men det finns mycket annat du kan göra. Du kan bära och trösta, du kan byta blöjor och bada barnet. Genom att ta ansvar för detta får du fina upplevelser med ditt barn och mycket mys och närhet. Samtidigt ger du mamman möjlighet att återhämta sig lite och ha sin kropp för sig själv ett tag. Även om barnet ger er mycket behöver ni också varandra. Ta vara på den fysiska närheten i förhållandet även om kroppen ännu inte känns redo för samlag.

 

Tips för en bättre parrelation

 

Vad tyckte du om artikeln?