Låt barnen få känna att det är deras semester också och att de inte bara följer med. Prata om resmålet, hur ni ska resa dit och vad ni ska få se när ni kommer fram. Om du är på lekfullt humör när ni är ute och reser, kommer barnet också att vara det.
Att berätta historier är ett bra sätt att få tiden att gå. Till och med spädbarn som inte själva kan prata tycker om att höra ljudet av berättarens röst.
Det är viktigt med milstolpar under resan – de första tio milen, när ni är halvvägs osv. Du kan ge barnet klistermärken som premier för att det är en sådan duktig passagerare.
 
Lär barnet några tungvrickare och låt det roa sig med att säga dem fortare och fortare, till exempel ”Sex laxar i en laxask”, ”Ett kvistfritt kvastskaft”.
 
Alla får välja ut något som ligger en bra bit bort – till exempel en bro eller en stor byggnad – och ropar ”nu är vi där!” när ni kör förbi.
Innan ni åker iväg kan du leta rätt på en översikt över olika trafikskyltar. Medan ni kör kan barnet bocka av de olika skyltar som det ser.
Ställ en korg med leksaker i baksätet. Om du har två barn, kan du placera korgen mellan dem.
Välj en färg och säg till barnet att leta efter en bil med just den färgen. Den som först ser bilen kan till exempel ropa ”Röd bil!” och får sedan välja vilken färg ni ska leta efter nästa gång.
Lek ”Jag ser …” genom att hitta fordon, byggnader, skyltar och andra saker utanför bilrutan. ”Jag ser …” kan anpassas efter olika åldersgrupper så att alla kan vara med.
Sjung kända (bil-)sånger. Ni kan också hitta på nya, roliga texter till sångerna.
Leta efter olika biltyper – polisbilar, brandbilar, cabrioletbilar, bussar, lastbilar, motorcyklar eller ambulanser – och räkna dem.
Vad tyckte du om artikeln?