BebisSex och parförhållandeVårda relationen under småbarnsåren

Vårda relationen under småbarnsåren

Illustrationsfoto: iStock.com
Av Lotta Svensson 1497
Det är lätt att det praktiska i vardagslivet tar över. Inte minst med småbarn omkring sig som ständigt behöver ses efter och skötas om. Under den här tiden är det extra viktigt att tänka på och aktivt se till att hålla liv i parkärleken. Men hur gör man i en värld fylld av blöjbyten, dagishämtning och sovrutiner som ska hållas?

En kärleksrelation sköter inte sig själv, utan behöver ständig omvårdnad. Speciellt när man lever småbarnsliv som tar fokus från just det romantiska och mysiga. Det gäller att hitta tillbaka – innan det är försent. Begreppet relation nämns ofta tillsammans med ordet kommunikation – nyckeln som kan lösa upp den mest trassliga knut. Och det går nog inte att komma ifrån att kommunikationen är en viktig komponent när det gäller just kärleksrelationen.

Det är otroligt viktigt att lyssna in den andre. Inte bara vänta på sin tur att få säga sitt. Fyra punkter kan man tänka på när man kommunicerar i en relation. Dessa punkter är grunden i det så kallade giraffspråket:

  • Vad jag observerar -ser och hör (ex. jag ser att det alltid blir högar av tvätt i badrummet)
  • Hur jag känner (ex. jag tycker det känns som om jag inte finns när du inte frågar om min dag)
  • Vilka behov jag har (ex. jag behöver få höra mer uppskattande kommentarer från dig)
  • Mina önskemål -konkret och positivt (ex. vi kan väl boka en myskväll nästa vecka då vi umgås?)

Det gäller alltså att komma ifrån sandlådenivån och inte skuldbelägga varandra. Ofta används också orden ”aldrig” och ”alltid” när man ska berätta hur man upplever vad den andre gör och säger. De orden är onödiga. De ger ingen öppning till förändring -utan talar om att det alltid eller aldrig är på det ena eller andra viset.

Sänk kraven

Så vad kan man göra mer, än att försöka kommunicera rätt med sin kärlek? Sofia Levin från Göteborg är höggravid och har tänkt en del på att livet snart inte kommer bli sig likt – i alla fall inte på ett bra tag.
– Jag tror det är viktigt att inte ha för höga krav på relationen och kring saker man vill hitta på tillsammans. Det räcker säkerligen med det lilla i vardagen och behöver inte vara stora romantiska och tjusiga middagar, säger hon.

Livet är speciellt utsatt för många som bor långt ifrån sina släktingar, framför allt när det gäller barnvaktshjälp.

– Man måste våga be om hjälp. Jag och min sambo har pratat om det här och vi kommer fråga vänner om att hjälpa oss med den lille. Men sen är det ju viktigt att låta var sak ha sin tid, säger Sofia Levin. För de första månaderna med en nyfödd ligger ju inte direkt fokus på romantik och parrelation. Jag läser på vissa bloggar om folk som inte riktigt verkar acceptera att barn kräver tid och engagemang och det tycker jag är sorgligt.

Stora beslut påverkar
Inte sällan tas större beslut under just småbarnsåren, som att köpa hus och kanske renovera. Och de besluten påverkar givetvis att tiden springer iväg till fler praktiska saker. Markus Svensson från Landskrona är mitt i renovering och julstress. Han och sambon Sandra ska snart flytta till nytt hus med ettåriga sonen Oliver.

– Tankarna finns där nästan hela tiden, att umgås och hitta tid för varandra. Jag kan känna en stress inombords att bara få umgås, kanske ligga i soffan och se en film tillsammans. Men det är inte en lugn stund och plötsligt har dagen gått och man måste i säng för att orka upp till nästa.

En komponent som är lika viktig som kommunikation är bekräftelse. Forskaren Tone Ahlborg har studerat nyblivna föräldrar och vad som påverkar dem i parrelationen. De som bekräftade varandra sensuellt, även om de inte var så aktiva sexuellt, mådde bra. Hon ger tips som att krama varandra minst en gång om dagen och att kela kravlöst -det föder sexuell lust, menar hon.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...