Det är bra att veta att ägglossningen kommer före första mensen efter förlossningen! Det här innebär att det är möjligt att man kan bli gravid igen innan mensen återkommit. Vill man själv välja när nästa barn skall komma eller undvika att det blir fler finns det flera metoder att välja mellan.
Du som innan du blev gravid åt de kombinerade p-pillren (innehåller både östrogen och gestagent hormon) kan inte använda detsamma om du ammar. Istället finns de så kallade ’minipillren’ som endast innehåller ett gestagent hormon och de går alldeles utmärkt att amma med. Vad gäller säkerheten så är de nya pillren lika säkra som de kombinerade. Det man dock måste tänka på är att man äter dessa varje dag, man gör alltså inte en veckas uppehåll. Sedan får man sällan den helt regelbundna mensen som med de kombinerade p-pillren. Annars fungerar de i stort sätt på samma sätt. Glömskemarginalen är också 12 timmar, vilket är påtagligt bättre än för de gamla typerna där marginalen för glömska endast är tre timmar!
 
Vill man inte äta p-piller kan man givetvis använda spiral. Det finns två typer av spiral som båda går bra att kombinera med amning, nämligen kopparspiral och hormonspiral. Vill man använda spiral bör man vänta till cirka 12 veckor efter förlossningen med att sätta in den eftersom livmodern är mycket skör innan dess. Därefter går det alldeles utmärkt.
 
Som vanligt går det ju att använda kondom och pessar. Kvinnor som ammar har ofta torra slemhinnor i underlivet så var generösa med att använda glidmedel.
 
Amningen, skyddar inte det?
Jovisst, den så kallade LAM metoden fungerar väl och har lika hög säkerhet som ett kombinerat p-piller OM man följer vissa regler: barnet får inte vara äldre än sex månader, det får inte gå mer än sex timmar mellan amningstillfällena, kvinnan får inte ha återfått sin mens och man får inte byta ut något amningstillfälle mot tillägg. Så har man en bäbis som sover åtta timmar varje natt fungerar det således inte. Då kan hormonnivåerna i kvinnans kropp påverkas så att en ägglossning kan ske. Men följs dessa regler har det som sagt en god säkerhet de första sex månaderna efter förlossningen. Därefter får man använda sig av andra metoder.
 
Fler råd som dessa får ni givetvis när ni går till efterkontrollen som er mödravårdsbarnmorska erbjuder 6-12 veckor efter förlossningen.
Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelNär ätandet blir maktkamp
Nästa artikelMamma i Ryssland
DELA