Små barn är ofta ivriga trädgårdsmästare. Det är en speciell magi att se ett frö gro och växa upp till en egen liten planta. Bäst brukar barnen gilla växter som gror fort så att de snabbt får belöning för sitt arbete.

Så gör du:

Man behöver inte köpa fröer för att kunna odla. I kylskåpet finns förmodligen allt du behöver. Ta vara på kärnor från till exempel apelsiner, avokado och mango. Tvätta kärnorna och låt dem ligga och torka något dygn innan du stoppar dem i jorden.

Fyll en lagom stor kruka med planteringsjord. Mjölkkartonger och plastburkar går jättebra att använda. Barnen kan dekorera dem så att de blir snygga.

Strö ut fröna och täck med ett tunt lager jord. Vattna och ställ i ett soligt fönster. För att fröna ska växa bra kan man göra ett eget växthus genom att sätta en plastburk eller en halv PET-flaska över krukan. Glöm då inte att lämna några hål för luft. När bladen tittar upp är det dags att gallra så att varje skott får plats att växa. Efter någon vecka kan man plantera ut dem. På en uteplats eller balkong kan man till exempel så i odlingslådor eller hinkar.

Förbered jorden genom att göra planteringshål med en prickelpinne eller blyertspenna. Lyft försiktigt upp de små plantorna med handgrepen eller en gaffel och plantera om i hålen. Nu behöver inte växterna stå i direkt solljus. Det varierar mellan olika växtsorter hur mycket ljus de vill ha. Vattna försiktigt och se till att hålla jorden fuktig. Om skotten är rangliga kan de behöva stöttas upp med planteringspinnar.

Andra växtfavoriter:

Solrosor: växer snabbt och blir ofta högre än barnen. När blomman slagit ut kan man följa hur den vänder sig efter solen under dagen.

Jordgubbar och smultron: söta favoriter. Ger bär från tidig sommar till sen höst.

Haricot verts: är som de flesta bönväxter väldigt tacksamma att odla. När man knipsat av ärtskidorna växer det snabbt ut nya.

Smörgåskrasse: passar den trångbodda. Fröna gror på några dagar och kräver inga stora krukor. Bara en tallrik och lite hushållspapper eller bomull att strö ut fröna över. Efter någon vecka kan man börja skörda.

Redskap:

Planteringsspade: passar till mindre växter.

Handgrep med tre metallpinnar: används till att gräva upp ogräs och luckra upp jordytan.

Prickelpinne: träpinne som används för att göra sågropar i jorden. En blyertspenna funkar också bra.

Läs mer: Tips på hur du kan leka med ditt barn!

Vad tyckte du om artikeln?