Bebis7 månader

7 månader

Av Bebisvarlden 5457

Genomsnittsbabyn väger nu drygt 8 kilo och är närmare 70 cm lång.*

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 6,4 och 9,7 kilo och längd mellan 64 och 73 cm. Pojkarnas normalvärden är 7 till 10,3 kilo och 65 till 75 cm.  

Om barnet: Rullar runt från rygg till mage

Barnet blir allt bättre på att gripa tag i saker. Vid 7 månader kan det lyfta upp en kula som ligger på golvet eller bordet.

Ryggen blir starkare och balansen utvecklas märkbart. Vissa barn försöker nu dra sig upp i sittande ställning.

Från att ligga på ryggen och leka med sina tår kommer nu barnet att försöka rulla runt från rygg till mage. När man lägger barnet på mage börjar det ofta åla framåt eller bakåt. Benen är nu starka nog att bära kroppens vikt och barnet gillar att resa sig upp och dansar gärna lite när man håller det i händerna på knäet.

Många barn i denna åldern har separationsångest. De gråter när de blir lämnade och ibland också när föräldrarna kommer tillbaka. Att kunna skiljas är en del av självständighetsprocessen och kan vara skrämmande för barnet. Om ditt barn reagerar starkt är det viktigt att prioritera barnet i denna period; försök undvika många och långa onödiga separationer. Att åka på semester utan barnet under denna tid är till exempel inte att rekommendera. Ju fortare barnet känner sig försäkrad om att det inte kommer att bli övergivet desto snabbare går denna period över. Läs mer om separationsångest här.

Barnet förstår nu cirka 6-8 ord. Att hantera ett ”nej” kan ta tid, men gradvis förstår barnet att det ibland är nödvändigt att vänta på något och att det inte kan få allt det vill ha. Vid 7 månaders ålder sker det en större utveckling i barnets korttidsminne.

Nu kräver barnet fler leksaker. Hon/han drar, slår, klämmer och utforskar det mesta. Man kan ge barnet ofarliga saker att leka med: grytor, kartonger, plastredskap, slevar och vispar. Nedersta kökslådan kan man fylla med barnvänliga köksredskap -det blir roligt för barnet att öppna, utforska och stänga.

Många barn gillar att stå i knäet på en vuxen och hoppa. Vissa gillar babysittern och hoppgunga, andra inte. Nycklar är för de flesta barn väldigt intressanta. Barnet kan vara upptaget av en nyckelknippa i långa perioder.


Till föräldrarna: Barnet på väg ut i världen!

Det är viktigt att ge barnet mycket beröm och uppmuntran nu - det stärker självtilliten.

Barnet kan nu vara väldigt socialt och aktivt i denna period -  hon/han är på väg ut i världen! Ge barnet chansen att stilla sin nyfikenhet i lugn och ro utan för mycket inblandning. Det är viktigt att hitta en bra balans i barnets glädje att lära sig själv och att som föräldrar vara aktiv och själv visa och lära barnet saker.

Allteftersom barnet nu beger sig mer ut i världen på egen hand är det extra viktigt med tryggheten ni representerar. Hon/han kommer fortfarande att föredra ert sällskap framför andras. Barnet börjar nu peka på det hon/han vill ha. Om du försöker leda uppmärksamheten i en speciell riktning genom att peka på saker eller personer så uppfattar barnet det nu.

Kommunikation och social utveckling


  • Barnet har nu hittat sin plats i familjen. Det har gärna sin egen plats vid matbordet och sin egen krok till leksaker.

  • Separationsångest. Undvik många och långa separationer.

  • Reagerar på sitt namn.

  • Klappar sin spegelbild.

  • Studerar föräldrarnas reaktioner för att förstå vad som sker i nya situationer


Sinnen och motorik


  • Kan rulla från rygg till mage.

  • Barnet er fascinerat av små saker, men har ännu inget klockrent pincettgrepp. Barnet klarar att kontrollera sina handrörelser bra nog för att kunna ringa med en klocka eller att sätta ihop enkla saker och sedan skilja dem åt igen. Att kunna använda händerna på detta sätt är verkligen stort för barnet. Nu kan det i större utsträckning utforska omvärlden med hjälp av fingrarna.

  • Griper efter sina fötter och håller flaskan/muggen själv.

  • Snart kan barnet ta sig upp i sittande ställning utan hjälp och sitta korta stunder utan hjälp. Vissa barn vill inte sitta. Så länge det är aktivt när det ligger på golvet så är det ingen brådska med att lära det sitta själv.

  • Biter och tuggar på föremål

  • När ni lägger barnet på magen kommer det ofta börja att krypa framåt. Benen är starka nog till att bära kroppens vikt, och barnet gillar att stå i ditt knä.


Intressen och aktiviteter


  • Leker mer och lär sig hela tiden nya saker genom samspel med andra.

  • Barnet övar sig på pinsettgreppet och tycker det är kul att försöka äta själv. Bra plockmat att ge barnet är till exempel osttärningar, kokt pasta (spagetti är kul!), brödbitar med eller utan pålöägg, bitar av frukt och kokta grönsaker.

  • Undersöker saker genom att krama, vrida, vända eller slå med dem.

  • Lär sig att leta efter gömda föremål

  • När barnet kan sitta är det kul att rulla boll. Sätt er på golvet framför barnet och rulla bollen mot barnet. Snart kommer hon/han försöka rulla tillbaka bollen. Om bollen rullar förbi barnet är det också en uppmuntran att krypa efter den.

  • En boll i badkaret är också roligt!


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...