Genomsnittsbabyn väger drygt 9 kilo och är 73 cm lång.*

Måned 10* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 7,4 och 11 kilo och längd mellan 68 och 77 cm. Pojkarnas normalvärden är 7,9 till 11,8 kilo och 69 till 79 cm. 

Om barnet: Babblar ivrigt
Nu har barnet roligt åt alla slags ljudkombinationer och babblar ivrigt, ofta i tron att omgivningen förstår det. Men den icke-verbala kommunikationen är fortfarande väldigt viktig.

Efterhand får barnet mer kontroll över de motoriska färdigheterna och förmedlar sig tydligare med armar, händer och fingrar för att förklara vad hon/han vill. Barnet kan nu peka. Allt oftare får föräldrarna också veta att barnet minsann har andra önskemål än föräldrarna.

Förhållandet mellan er utvecklas mer nu som en relation mellan mer självständiga parter. Barnet förstår nu bättre skillnaden mellan sig själv och andra.

Till föräldrarna: Dansa med barnet!
Följ barnets initiativ och sätt ord på det som händer när hon/han gör något. Till exempel kan att peka på något betyda ”se” eller ”jag vill ha”. Att vifta med armarna betyder kanske ”mer” eller ”inte mer”.

Betydelsen av gesterna kommer ofta genom den tolkning som föräldrar ger handlingen och som barnet sen lär sig att upprepa.

Barn gillar musik och det är kul att lyssna tillsammans. De flesta barn gillar också att dansa med föräldrarna eller vaggad i tak med musiken.

Kommunikation och social utveckling

 • Kan visa plötslig rädsla för främmande.
 • Uttrycker sig allt mer verbalt och visar tydligt att det förstår många ord.
 • Börjar att demonstrera sin självständighet och testa gränser.

Sinne och motorik

 • De flesta barn kryper nu raskt och kontrollerat och tränar ihärdigt på nästa stora milstolpe: att kunna gå själv. Balansen blir allt bättre och vissa barn kan nu stolt visa att de klarar att gå när det håller sig i något, till exempel en gåvagn. Det är svårare att sätta sig ner från stående ställning än att resa sig. Först när barnet kan hålla sig med en hand utan att mista balansen, och kan stå lite själv, kan det sätta sig ner säkert.
 • Barnet klarar nu oftast att krypa upp på låga saker, som ett trappsteg eller en låg pall. Detta kan medföra vissa risker. Balansen är inte perfekt ännu och barnet klarar inte alltid att beräkna var det landar om det vill sätta sig. Man får därför räkna med vissa fallolyckor…
 • Är mer mobil och nyfiken och därför kanske lite mindre samarbetsvillig när ni ska äta eller byta blöja.

Intressen och aktiviteter

 • Barnet gillar att undersöka saker som kan läggas i något och sen tas ut igen. En låda med klädnypor kan till exempel vara intressant. En efter en tas klädnyporna ut, undersöks och läggs sedan tillbaka igen.
 • Älskar att tramsa och skoja – mycket skratt blir det!
 • Saker som går att öppna och stänga är mycket intressanta. Det kan vara dörren till ett köksskåp, en leksak med lock eller sidorna i en bok som ska vändas fram och tillbaka och studeras noga.
 • Gillar titt-ut och att gömma sig.
 • Blir allt mer upptaget av detaljer på leksaker och föremål.
Vad tyckte du om artikeln?  
DELA