Bebis2 veckor

2 veckor

Av Bebisvarlden 9 Uppdaterad 16.10.23
Temperametet är i hög grad medfött. Det beskriver hur vi reagerar i olika situationer. En del har kraftigare reaktioner än andra. Vilket temperament har din bebis? Om det är väldigt olikt ditt eget kan det kännas utmanande.

Om barnet: Vilket temperament har barnet?

Vi är alla födda med ett temperament. Det är bland de få egenskaperna vi är födda med och som följer oss genom hela livet. Det känner alla människor igen. Man beskriver ofta någons humör genom att beskriva någon i termer som aktiv, intensiv, reserverad eller lugn. Ofta kan man märka av bebisens temperament lite grand redan innan födseln. En del beskriver sin bebis i magen som lugn och sansad medan andra säger att de har en liten racerbebis. Beskrivningarna stämmer ofta bra med bebisens medfödda temperament.

Mycket av bebisens temperament är genetiskt. Ofta när vi pratar om temperament är det i samband med starka känslor som ilska, men temperament handlar om hur vi uppför oss och reagerar i olika situationer. Hur är bebisen? Gråter den mycket eller verkar den nöjd? Är det stora och kraftiga känslor som rör sig eller bara små justeringar upp eller ner?

Alla människor är olika, så även barn. Det är därför inte alls bra att jämföra barnet med syskonen eller med andra barn man känner. Använd hellre tiden till att lära känna just ditt barn. Är barnets reaktioner annorlunda än dina kan det ta lite längre tid innan ni lär känna varandra. Temperamentet kan man inte göra så mycket åt, så här gäller det att finna olika vägar att anpassa sig till varandra och fundera på hur man kan passa ihop på bästa sätt.

Till föräldrarna: Passar jag och mitt barn ihop?

Bebisens temperament påverkar hur du är som förälder. Ofta får vi barn som liknar oss själva i lynne och temperament, men inte alltid. Är skillnaderna stora blir föräldrarollen ofta svårare. Föräldrar har ofta svårt att erkänna detta, eftersom de tenderar att tro att det inte borde vara ett problem. Prata gärna med sköterskan på BVC om detta. De möter alla barn – med ett brett spektrum av temperament. De vet vad som är normalt och vad som inte är det – och även när det finns anledning till oro. De allra flesta kommer att få svaret att de har ett helt normalt barn, men med ett annat temperament än ditt. För det mesta tycker man att man har det bra tillsammans. Men det är bra att veta att det inte är något fel om man behöver mer tid på grund av olikheter i temperamentet.

Om du själv är en ganska lugn person kan det vara en utmaning om du får ett väldigt intensivt barn. Kanske blir du avskräckt när barnet reagerar så olika från hur du gör? Då kan det vara nyttigt att förstå lite om det här med temperament. Intensiva barn har intensiva reaktioner, men det uttrycker egentligen ingenting annat än vad lugna barn gör – de gör det bara på ett annat sätt. Du ska göra precis som du skulle göra med ett tystare barn, d.v.s. om barnet gråter tar du upp det och försöker ta reda på vad barnet behöver just nu. Vill din lilla ha mat, blöjbyten, kroppskontakt eller tröst? Det är inte farligt om barnet får intensiva utbrott som beror på temperamentet, eller om det gråter lättare eller gråter mer. Intensiva barn kommer alltid att ha mer ljud för sig. Det kan kännas svårare att sätta gränser för ett intensivt barn och vissa föräldrar blir ibland lite avskräckta för att barnet reagerar så intensivt.

Men det är inte bara om barnet är mer intensivt än du som det här med olika temperament kan vara utmanande. Om du själv är intensiv är du sannolikt också lättare att läsa. Om du förväntar dig att enkelt kunna tolka vad din bebis vill ha, men får ett tystlåtet barn som inte talar om lika tydligt vad det vill, kan det också vara en utmaning. Ska barnet sova så mycket? Ska jag väcka det? Kan jag förstå vad min bebis vill? Så länge barn är friska handlar det om att lägga tid på att lära känna varandra och lära sig tolka signalerna. Dessa är tydliga hos de flesta barn, även om de kanske inte är så kraftiga som du förväntar dig.

Om du tycker att det är svårt att förstå din bebis eller dina egna reaktioner på bebisen, är det en bra idé att ta upp det med sköterskan på BVC. Diskutera det gärna med din partner, familjemedlemmar eller andra du litar på. Om du känner att du blir frustrerad kan det hjälpa med lite avlastning så att du hinner hämta andan.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...