Laktosintolerans (ibland kallat mjölkmage) innebär att inte kunna bryta ner mjölksocker, laktos, som finns i alla mjölkprodukter, t.ex. yoghurt, glass, grädde. Symptomen på laktosintolerans är t.ex. ont i magen, gaser, diarré. Symptomen orsakas av att kroppen har för lite av det enzym i magen som bryter ned laktosen.

Beroende på hur mycket enzym kroppen producerar kan man vara olika grader av laktosintolerant. För vissa barn räcker det med att byta ut måltidsmjölken till låglaktosmjölk och i övrigt äta som vanligt, andra behöver byta ut även crème fraiche, yoghurt och all annan mjölkmat till laktosfritt. Det finns en stor mängd olika laktosfria produkter i mejerihyllan, och de kan användas precis på samma sätt som de ”vanliga” produkterna. På apoteket finns även enzymkapslar som kan strös över maten.

 

Laktosintolerans kan försvinna med åren, eller uppkomma i vuxen ålder. Vuxna som misstänker att de blivit laktosintoleranta brukar rekommenderas att pröva sig fram själva, men för barn är det säkrast att rådfråga läkare.

 

Det är viktigt att hålla skillnad på laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Mjölkproteinallergi är relativt vanligt hos små barn, men växer oftast bort. Mjölkproteinallergiska får inte äta någon form av mjölkprodukter (obs- inte heller laktosfria!) då detta i värsta fall kan orsaka en allergisk chock. Om du ska ha barnkalas, var därför noga med att fråga vilken typ av ”mjölkmage” det rör sig om.

 

Födoämnesöverkänslighet

Glutenintolerans 

Vad tyckte du om artikeln?