Barnpsykolog Eva svar.

Fråga:
Hej!
Jag är mamma till en knappt 1-årig flicka. Jag och min sambo har hittills delat på föräldraledigheten – jag har pluggat (mest hemifrån) och min sambo varit hemma, så vi har lika stor kontakt med henne. Men hon visar ganska tydligt att hon föredrar sin pappa. Om hon vaknar på natten så är det alltid pappa hon ropar efter, ofta avvisar hon mig om jag kommer, och frågar efter pappa istället. Detta är jobbigt emellanåt och jag märker att jag blir lite osäker mot henne – kan det vara det hon märker? Jag har en kompis som hade liknande problem, fast värre. Hennes 2-årige son sa att han hatade henne och ville absolut bara vara hos pappa. Och hon är verkligen en kärleksfull person. Hur kan det vara så? Jag trodde små barn älskade sina föräldrar villkorslöst…?

Svar:
Hej

Ett barn visar under sin uppväxt att det under olika perioder föredrar sin ena förälder framför den andra. Oftast är det den förälder som barnet delar mest tid med, som oftast är den som tröstar och som går upp på natten som blir favoriten, ”förälder nr1”.

När man som föräldrapar vill hjälpa barnet att förstå att ”förälder nr 2” är lika bra som tröstare som ”förälder nr 1” är det bra att barnet får det budskapet från ”förälder nr1”. Kanske genom att säga: ”Det går lika bra med mamma, hon tröstar dig nu och jag lämnar er nu en liten stund.” Förälder nr 2 måste sen hålla på tills hon lyckas lugna barnet. Ger man i det läget upp och överlämnar barnet till den andre föräldern blir barnets erfarenhet att ”förälder nr 2” kan inte lugna mig. Barnet, och säker också föräldern, behöver flera konkreta erfarenheter av att ha blivit lugnad och tröstad av sin andre förälder för att lyckas lita på den erfarenheten.

En tvååring som skriker ”jag hatar dig” behöver sannolikt höra att ”jag älskar dig i alla fall” tillbaka. Begreppet hata är starkt i våra vuxna öron, men ett två år gammalt barn förstår inte ordets hela innebörd, utan har hittat ett ord som har stor effekt på omgivningen. Försök att lugna barnet och tona ner betydelsen av ordet och visa att du finns där för barnet i alla fall.

Varma hälsningar Eva

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelFSH
Nästa artikelSparsam mens
DELA