BebisHar du koll på solen? – inte ens experterna är eniga

Har du koll på solen? – inte ens experterna är eniga

Av Av Patrik Wallgren. Ill.foto:Istockphoto 146 Uppdaterad 16.05.11

Åsikterna är många och skrämmande. För tidig exponering av för mycket sol är en riskfaktor för att senare i livet utveckla olika former av hudcancer. Samtidigt uppmanas man att inte smörja barnen med solkräm då kemikalier tas upp av kroppen. Vad ska man tänka på och finns det några generella råd som man bör lägga på minnet?

Det är härligt med värme och sol. Efter en lång vinter är det skönt och nyttigt att vara ute i det fria men, att vistas för mycket i solen är inte lika nyttigt. De allra flesta föräldrar vet att barn tål sol betydligt sämre än vad de själva gör och att man ska vara försiktig. Goda intentioner till trots är det tyvärr inte alltid lätt att göra rätt. Vi översköljs av råd från alla håll och kanter på hur man skyddar barnen mot sol och vilka produkter som är bäst. Vissa råd kan till och med vara motstridiga.

Babyvärlden har pratat med två solskyddsexperter för att få svar; Maria Matsson, doktor i ­ytkemi och utvecklings­ansvarig för solskyddsprodukter på Aco Nordic, och Helena Gonzalez, leg. hudläkare och forskare på Hudkliniken, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

 

Man ska skydda sig

Experterna är i stort sett eniga. Båda menar att småbarn inte skall utsättas för direkt solljus och att solkräm inte bör utgöra det enda skyddet. Det brukar heller inte vara något problem att undvika direkt solljus då riktigt små barn är där man placerar dem.

– I första hand ska man använda kläder och skugga för att skydda sig mot solens skadliga effekter. Solkrämer bör bara användas som ett komplement, säger Helena Gonzalez.

För mycket sol är skadligt för barn i alla åldrar, men lite sol behöver alla. Anledningen till att man ska vara extra försiktig när det gäller de allra minsta har att göra med utveckling av pigment i huden och att man vet att tidig exponering av för mycket sol är en riskfaktor.  

– Komplettera solkrämen med kläder, solhatt och solglasögon (med UV-skydd så att inte ögonen skadas). Ta gärna siesta mitt på dagen, ät lunch inomhus och håll er i skuggan så mycket som möjligt, säger Maria Matsson.

 

När ska man börja

Smörj barnen med solkräm
Solkräm ska inte användas för att förlänga tiden i solen.

Från vilken ålder är det då okej att börja använda solskyddskräm? Svaret är inte entydigt. Helena Gonzalez menar att barn under 1 år inte bör använda solkräm men att man som förälder måste vara flexibel.

– Barn under 1 år bör inte använda solskyddskräm, naturligtvis måste man vara lite flexibel, ska man åka till något sydligt land kan man ha solkräm på de områden som inte täcks av kläder, t ex ansikte och händer även om barnet är under 1 år, säger Helena Gonzalez.

 Maria Matsson säger att hon rekommenderar alla föräldrar att använda solkräm till skydd mot framtida solskador.

– Baserat på de senaste rönen från strålsäkerhetsmyndigheten och cancerforskning är det att rekommendera för att skydda barnen mot framtida solskador, men man ska framför allt undvika att utsätta små barn för direkt solljus, säger Maria Matsson.

 

Särskilda barnprodukter

När man som förälder smörjer in sina barn med solkräm är det viktigt att man gör det på rätt sätt och att man använder rätt typ av solkräm. Det finns bland annat särskilda solskyddskrämer för barn med låga halter kemiska filter eller partikelfilter som stannar på hudytan och därmed minskar risken för kontaktallergier. I övrigt är det i princip samma ämnen i de solskyddskrämer som riktar sig till barn som till vuxna.

 – Anledningen till att välja särskilda barnprodukter kan också vara att andra innehållsämnen, som till exempel parfym och alkohol, ofta förekommer i vuxenprodukter, säger Maria Matsson.

 

Hur väljer man solkräm

Råd vid köp av solkräm:

Korrekt märkning med SPF, skyddskategori (low, medium, high och very high), samt UVA-symbolen är en garanti för att solkrämen är bra.

Köp inte produkter som saknar innehållsförteckning. Inom EU måste alla ­kosmetiska ­produkter som säljs ha en innehållsförteckning.

De 4–8 första ingredienserna på innehållsförteckningen utgör oftast huvuddelen av en produkt, titta på dem i första hand.

Fakta: Helena Gonzalez

Solkrämer är kosmetika, och ett grundkrav i den EU-gemensamma lagstiftningen kring kosmetiska-produkter är att dessa ska vara säkra för konsument att använda. Solkrämer är därmed ofarliga om de används på rätt sätt. Bland andra läkemedelsverket gör regelbundet översyner för att garantera efterlevnad av lagstiftningen.

Hur vet jag då som förälder att den solkräm jag använder är bra och ofarlig? Det bästa rådet är att läsa på innehållsförpackningen och jämföra.

 – I princip är alla solkrämer som säljs i Sverige ok, säger Helena Gonzalez.

Använd en bra solkräm med en faktor som är anpassad till hudtyp, det vill säga hur mycket naturligt pigment barnet har, och solens styrka. Var också noga med att smörja ordentligt och välj en extra vattenresistent produkt.  Motsvarande barnets handfull är lagom mängd kräm till hela kroppen och se till att smörja flera gånger under dagen.

– Solkräm ska inte användas för att förlänga tiden i solen, utan för att ge möjlighet att vara i solen så länge man måste utan att få skadliga effekter, säger Maria Matsson.

 

Sammanfattning

Man bör vara mycket försiktig med solen första året. Barn bör undvika att bränna sig. Planerar man mycket utevistelse bör man tänka på att kläder och skugga skyddar bäst. Det är därför bra om ens barn har möjlighet till utomhuslek där det finns naturlig skugga, som till exempel skogspartier och liknande. 

Solkräm ska användas som ett komplement och sörjas in på områden som är svåra att skydda på annat sätt. Till exempel händer, näsa och örsnibbar. Välj en solkräm som är bra och anpassad till barn (se fakta ruta).

 

Några goda råd i korthet:

Barns hy är mer känslig och tål inte lika mycket sol som de vuxnas

Behåll kläderna på

Undvik solen mitt på dagen

Det bästa solskyddet är gratis – uppsök skugga

Hatt och tröja är ett måste när barnet leker på stranden

Det är kul och skönt att leka i poolen, men vattnet skyddar inte mot UV-strålningen

 

Hur skyddar du ditt barn mot solen? Diskutera…

Läs mer: Viktigt med rätt solglasögon

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...