Veckans krönikör Patrik ondgör sig över ordet “ledighet” i samband med arbetet med att vara hemma med barn.

Ordet föräldraledig hänvisar ju till att man är ledig från sitt lönearbete. På så sätt är man ju ledig. Från ett (avlönat) arbete till ett annat (oavlönat, rent pengamässigt). Men visst kan föräldraledighet ses som ett arbete, om än priviligierat, glädjefyllt sådant.

Att tillvaron hemma med barn innebär allt annat än sofflocksliggeri intygas ständigt genom alla historier vi hör. Det är ömsesidig klagan över obefintlig sömn, bristande personhygien (det finns helt enkelt inte ens tid till att duscha) och diverse andra brister som kommer av att fokus flyttas från ens eget ego till ett annat – det där lilla livet som plötsligt befinner sig mitt i vår tillvaro och kräver vår absoluta uppmärksamhet och omvårdnad. Nu. Och nu. Och igen.

Ibland undrar jag om dessa historier blir till självuppfyllande profetior. Det är som att det blir en gemensam kodex på BVC-träffarna. Vi klagar och bekräftar varandra i hur tufft det är. Men vi “skulle inte vilja vara utan det”, lägger vi till för att inte komma farligt långt ifrån den heliga föräldralyckan. Det gäller att gnälla med balans.

Alla barn är olika. En del har kolik och skriker konstant. Andra ligger nöjt och tittar upp i taket timme efter timme. Vissa vaknar fem gånger per natt medan andra sover som klubbade från tidig kväll för att ge sig till känna med ett lätt litet frukostgny framåt nio-snåret.

Själv upplevde jag den första tiden hemma med min dotter som ett långsamt, lugnt Nu. Ingen kolik, inga problem med sömnen eller amningen (jo, hon vaknade och ville ha mat varannan timme de första månaderna men jag upplevde det inte som ett problem eftersom vi sov till tio och kunde ta ytterligare tupplurar under dagen). Faktum är att jag minns den tiden som en av de lugnaste i mitt liv. Jag inser samtidigt att jag säkert hade ett “lätt” barn. Men skapar vi kanske också problem genom att tala om det som just det? Är det så tufft och jobbigt? Vad tycker du?

Vad tyckte du om artikeln?