BebisFöräldrarTa bättre bilder på ditt barn!

Ta bättre bilder på ditt barn!

Illustrationsfoto: iStock
Av Marina Nilsson 133

”Säg omelett”-knepet fungerar möjligen på vuxna. Men när du vill fotografera ditt barn så gäller andra villkor. Här är yrkesfotografernas bästa tips för att ta roliga, levande, sprudlande, annorlunda och kärleksfulla barnporträtt!

”Den bästa kameran är den du har med dig” . Så lyder ett av fotografins budord, som inte minst gäller för den som vill ta barnbilder.

För häng inte upp dig på tekniken. Visst kan en fin och dyr systemkamera ta bättre bilder i teorin, men kanske blir det ändå kameran i mobilen som gagnar familjealbumet allra mest eftersom den är så nära till hands när fototillfällena väl dyker upp.

– Vi har nog tagit flest bilder på Elise med min sambos lilla pocketkamera. Min dyra 70.000-kronors-kamera orkar jag ju inte släpa med mig i vardagen, förklarar Martin Lindeborg, fotograf och pappa till Elise, 1,5 år.

Även enklare kameror kan ha en möjlighet till manuell inställning. I så fall finns det några reglage som kan vara bra för barnfotografer att fingra lite på.

– Barn står inte stilla särskilt mycket, så det är en fördel att använda ganska snabba slutartider. Ändra inställningen till 1/160 eller 1/200, då känns bilden riktigt frusen i en rörelse, säger Niklas Lagström, fotograf och pappa till Leonard, 4 år.

Reglaget för slutartiden har ofta symbolen S på en kamera.

Under reglaget A ändras istället kamerans bländare, själva ljusöppningen i objektivet. Då uppstår möjligheten att med enkla medel göra bilden mera spännande

– Att ha ett kort skärpedjup, och till exempel välja bländare 2,8, gör att skärpan hamnar på en viss punkt i bilden och att bakgrunden blir suddigare. Det kan göra porträttet mera stämningsfullt, tipsar Malin Lauterbach, fotograf och mamma till Enzo, 5 år.

Hon brukar ta självporträtt på sig själv och sin son med kameran i sin mobiltelefon.

– Det blir inte så fina bilder, men det blir en väldigt rolig stund med mycket skratt. Det är ungefär så här de flesta bilderna av min son ser ut. Sedan tar jag lite ”finare” bilder på honom ungefär en gång om året när jag kommer på att det var länge sedan sist. Då avsätter jag tid och gör precis som vid ett riktigt fotojobb, det vill säga hittar rätt ljus, rätt miljö, rätt vinkel och försöker att få mitt barn i rätt stämning, berättar hon.

Fler tips för bättre barnbilder!

* Få fotograferingstillfället att kännas som en lek för barnet. Ta fram leksaker som barnet tycker om, eller uppmuntra det lite större barnet att förklara hur en viss pryl fungerar.

* Välj en situation och tidpunkt där du vet att barnets självkänsla är på topp så får bilderna en naturlig energi över sig. Vad älskar ditt barn att göra? Fotografera det!

* Var gärna två stycken som fotograferar. Den ene håller i kameran och den andre samspelar med barnet.

* Få barnet att titta in i kameran genom att i sista stund placera en extra rolig leksak eller godisbit ovanför kamerahuset som barnet blir nyfiket på.

* Du kan också själv hålla ögonkontakt med barnet och ha den färdiginställda kameran på magen, för att i fotograferingsögonblicket dra upp kameran till ögonhöjd och trycka av bilden.

* Håll bakgrunden i bilden neutral, för att få fokus att hamna på barnet. Skapa en ren bakgrund genom att plocka bort möbler och föremål som sticker ut för mycket.

* Om bakgrunden till bilden ändå känns rörig så kan bilden med fördel göras om till svart-vitt efteråt.

* När det gäller sommarbilderna, så välj inte de soligaste platserna för fotograferingen utomhus. Risken finns att skuggorna blir fult hårda och att barnet dessutom kisar. Fint, mjukt ljus finns i skuggan, till exempel under ett träd.

* Ta framförallt alltid riktigt många bilder under en fotografering. Det finns ett samband mellan hur många bilder du tar och kvaliteten på de bästa av dem. Ha tålamod!

* Var inte rädd för att gå ner på knä eller ligga raklång på golvet och ta bilden. Att fotografera på barnets nivå ger större intimitet i bilden, än om du exempelvis tar en bild snett uppifrån.

* Experimentera med avståndet. Prova att röra dig ömsom nära barnet, ömsom längre ifrån. Variera kameravinkeln. Sneda bilder upplevs som lite mer fartfyllda!

* Har du möjlighet att ändra riktning på blixten så slå den gärna i taket, istället för rakt fram. Detta ger ett mjukare blixtljus. Har du inte denna möjlighet så kan du experimentera med några lager frostad tejp över blixtrutan istället.

* Till sist. Se till att göra regelbunden backup på dina barnbilder i datorn. Även en ny dator kan gå i sönder och det är ganska dyrt att återskapa en hårddisk.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...