BebisAtt flyga med barn

Att flyga med barn

Av Bebisvarlden 123 Uppdaterad 24.06.08
Om du ska resa långt eller vill komma fort fram, är flyget ett utmärkt transportmedel. När du har barn med dig på flygresor, bör du vara inställd på att all din tid kommer att gå åt till att ta hand om barnet. Ett spädbarn blir kanske sömnigt av ljudet från flygmotorerna, men småbarn behöver underhållas hela tiden. Se till att du tar med tillräckligt med leksaker och annat som kan hålla barnet sysselsatt. Ett lite större barn behöver kanske inte lika mycket uppmärksamhet som de små barnen – så länge det har något att hålla på med – men det är nyfiket på hur det är att flyga och spänt inför resan. Det här är ett bra tillfälle att lära barnet några fakta om flygplan, flygplatser och flygtrafik.
Det kan vara svårt att resa mellan tidszoner, särskilt för barn som är vana vid fasta rutiner. Varje resa som innebär mer än två timmars tidsskillnad kan kräva en hel del anpassning. Det är utan tvivel lättare att resa i nord–sydlig än i öst–västlig riktning. Om resan varar i många timmar, bör du överväga att resa om natten så att barnet – och kanske även du själv – kan få lite sömn innan ni landar.
 
Råd för biljettbeställning
Beställ biljetter i god tid om det är möjligt. Undersök om det finns några barnrabatter eller rabatter vid tidiga bokningar. Ofta kan barn under två år flyga gratis (men tänk i så fall på att de kanske inte får ett eget säte). Att biljetten har avbeställningsskydd är en bra försäkring.

Se till att ni inte får platser vid nödutgångarna, eftersom barn inte får sitta där. Vid sätena längst fram kan det finnas plats för en bärväska, och ett rastlöst småbarn kan röra sig lite där och ändå vara säker. Men där finns det å andra sidan inte några säten framför så att man kan lägga bagaget under stolarna. Det innebär att varje gång du behöver något måste du ta ner det från bagagehyllan.

 
Kontrollera vilka regler som gäller för barnvagnar. En del flygbolag kräver att alla barnvagnar checkas in som bagage. Andra flygbolag låter passagerarna ta med sig barnvagnar till utgången. Paraplyvagnar är lättast och enklast att ta med på resan. En kombinerad vagn- och bilstol är praktisk om du vill att barnet ska sitta i bilstolen under flygresan. Stolen kan tas av från ramen, som du kan lämna ifrån dig när ni går ombord.
Handbagage
I väskan bör du packa allt du behöver under dagen om resten av bagaget skulle komma bort. Kom ihåg det viktigaste: ett extra klädombyte, blöjor, våtservetter, ett täcke, mat och dryck. Ta med dricksvatten och eventuellt mat som du vet barnet tycker om.
 
Bilstol på planet?
Det rekommenderas att spädbarnet får sitta i en bilstol under flygresan, men det är inte obligatoriskt. Bilstolen ska placeras på en fönsterplats som inte är precis framför eller bakom en nödutgång. Bilstolen måste vara fastspänd i sätet under hela resan och får inte vara bredare än 40 centimeter. Eftersom det krävs ett eget säte om barnet reser i bilstol, måste du räkna med att betala för barnet även om det är under två år. Kontrollera i förväg med flygbolaget vad som gäller.
 
Flygplatsmotion
I stället för att bli uttråkade eller stressade om ni råkar ut för förseningar, bör ni se det som en möjlighet för barnet att röra på sig. Och ingen har så stort behov av detta som småbarnen.
I många avgångshallar finns det särskilda lekområden där barnet kan få springa omkring. I annat fall kan du gå en runda med barnet – flygplatser är spännande ställen. Om ni hittar en öppen plats det inte finns så mycket folk, kan ni leka Följa John eller passa på att hoppa och springa runt lite grann. Om ni har fått lite motion på flygplatsen, blir det lättare att sitta lugnt och stilla ombord på det trånga flygplanet efteråt.
Om barnet är trött, bör du försöka hålla det vaket tills flygplanet ska gå. Då somnar barnet antagligen när ni kommer ombord.
 
Viktigt på flygplanet
• Utnyttja möjligheten att gå ombord före de andra passagerarna. Då har du större chans att få någon av kuddarna och filtarna som ligger i bagagehyllorna.
• Överväg att bära barnet i bärsele när du går ombord – då har du båda händerna fria.
• Ta upp armstödet mellan sätena om du kan. Då ger barnet lite bättre plats.
• Om du inte är nöjd med platserna, kan du se om det finns någon tom rad som ni kan flytta till efter take-off.
• Om du har möjlighet, bör du försöka gå runt med barnet på planet lite då och då, det är bra för er båda. Men låt inte barnet gå runt på egen hand – det kan vara farligt, men också störa de andra passagerarna och kabinpersonalen.
• Se till att både du och barnet – och de andra som du reser med – dricker mycket vatten för att förhindra uttorkning. Undvik koffeinhaltiga drycker, eftersom de har en dehydrerande effekt.
 
Andra passagerare
Folk är olika och det gäller även för passagerare. Du kan få vara med om att passageraren som sitter intill är till stor hjälp under resan, men du kan också få uppleva det motsatta. Om du hamnar i en situation där passagerarna blir irriterade över den gråtande babyn eller treåringen som sparkar på sätet, bör du be om ursäkt och göra ditt bästa för att få barnet att sluta. Men de flesta är som tur är mycket förstående och hjälpsamma gentemot familjer som reser med småbarn.
 
Hur förebygger man flygsjuka och obehag i öronen?
Det varierande trycket inuti flygplanet kan ha en negativ effekt på barnets matsmältning. Undvik därför att ge barnet tung mat före take-off. Om barnet kräks, kan du be att få lite kaffesump som du kan lägga på fläcken när du har tagit bort kräket. Det dämpar lukten. Hör med barnets läkare om receptfria läkemedel mot illamående.
Under take-off och landning kan det göra ont i barnets öron. För att undgå sådana tryckproblem hos spädbarn kan du antingen amma barnet eller låta det dricka från en nappflaska. Ett annat alternativ är att du låter barnet suga på en napp. Försök att få stora barn att gäspa, det kan jämna ut trycket och minska obehaget.
Barn som reser ensamma
Barn får flyga på egen hand från 5 års ålder. Kontrollera med flygbolaget vad som gäller. Vissa flygbolag kräver att man ska fylla i ett särskilt formulär.
Skoj på flygresan
Om ni får gå ombord på flygplanet före de andra passagerarna, kan du fråga om barnet kan få se cockpiten.
Titta på kartan i flygbolagets magasin och visa barnen vilken rutt ni flyger.
Ta med något som barnet kan leka med, t.ex. fingerdockor, böcker eller något liknande. Låt gärna böckerna handla om flygplan eller en resa.
 
När ”Fasten seatbelts”-skylten har släckts, kan du ge barnet några extra kuddar att sitta på, så att det kommer högre upp. Då får det bättre överblick över flygplanet och människorna ombord.
Lek en minneslek genom att få barnet att titta på sex föremål på bordet framför er i flygplanet. Låt barnet blunda medan du tar bort ett föremål. Se om barnet kan upptäcka vilket föremål du har tagit bort. Nästa gång är det din tur att gissa.
Ta emot målarböcker eller andra aktiviteter som kabinpersonalen erbjuder.
 
Om det är klart väder, kan ni se om ni får syn på hus, vattendrag, insjöar osv. nere på marken.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...