BebisFästingar -kolla varje kväll

Fästingar -kolla varje kväll

Av Babyvärldens redaktion 46 Uppdaterad 01.08.08
Ett fästingbett i sig själv är vanligtvis inte farligt, men fästingen kan bära med sig bakterier eller virus. Det är därför viktigt att undersöka ditt barn innan läggdags. Barn springer och leker gärna på gräs - ställen där de små blodsugarna håller till. Om fästingen blir borttagen inom 24 timmar är det sällan någon fara.
Den blodsugande fästingen kan inte fly. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog. I lugnan ro sitter den på växter nära marken på jakt efter någon levande varelse som passerar. Husdjur och rådjur är de som drabbas mest.
 
Borelia och TBE
Fästingar angriper från april till oktober och är extra aktiva under sommarmånaderna. Ungefär 10 -20 procent av fästingarna tros bära på borelia. I Sverige räknar man med att cirka 10 000 smittas av borelia varje år. Risken att bli smittad är mindre om man tar bort fästningen inom ett dygn. Man har troligtvis fått borelia om man upptäcker ett rött märke eller ring runt bettet efter tre till fyra veckor. Läkare bör kontaktas och bakterien botas med antibiotika. 
 
Fästingen kan också bära på viruet TBE. Men det är inte alls lika vanligt som boreliabakterien. Hos ungefär var tredje som blir smittad av TBE förs viruset vidare till hjärnan. Då insjuknar man efter cirka en vecka och får hög feber och huvudvärk samt påverkat allmäntillstånd. Dödligheten i viruset är mycket liten, mindre än 0,5 procent. Det är viktigt att kolla upp i vilka områden TBC kan förekomma, då det finns vaccin att ta. Kontakta din vårdcentral för mer information.
 
Kolla efter fästingar varje kväll
Du kan minska risken för fästingbett. Ta på ditt barn en långärmad tröja, långbyxor, gummistövlar och något på huvudet när ni är i fuktiga områden med tät växtlighet. På ljusa kläder kan man lätt upptäcka fästingen innan den sätter sig fast på huden. Skaka alltid kläderna när de tas av. Bra är också att duscha av sig om man den har möjligheten. Undersök även familjens husdjur varje dag efter eventuella fästingar.
 
Ta bort fästingen snarast
Själva bettet upptäcks sällan eftersom fästingen ser till att bedöva dig då den biter sig fast. Den söker sig ofta till områden på kroppen med tunn hud -som bakom örat, i armhålor, knäveck och i öppna sår. En fästing som har sugt blod är kulformad, gråblå och cirka 15 mm. Ta bort djuret så fort som möjligt med en pincett eller med naglarna. Ta försiktigt över fästingen, nära munnen och inte på själva kroppen. Dra rakt ut. Se efter att du fått ut alla delar och ta på sårsalva. Risken att få på sig några farliga bakterier ökar då fästingen suttit fast mer än 24 timmar.
 
Forskare menar att det är en mycket liten risk att ett foster ska smittas av borelia till följd av att mamman blivit biten. Men misstänker hon att borelia kan förekomma bör hon självklart kontakta läkare.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...