BebisDet krypande barnet 9-12 månader

Det krypande barnet 9-12 månader

Av Bebisvarlden 114 Uppdaterad 12.12.07
Nu blir din baby mer rörlig för varje dag som går. De flesta barn kryper nu och en del försöker också att resa sig upp genom att hålla sig i möblerna. Barnet börjar ofta gå mellan 9 och 18 månaders ålder. Och när barnet väl har börjat gå … så vill det aldrig sluta! Men då kan det vara bra att tänka på att även aktiva barn behöver få varva ner, och att högläsning är ett bra sätt att göra det på.
Om du inte får möjlighet att läsa för barnet under dagen, är högläsningen vid läggdags ett sätt att se till att barnet får höra minst en berättelse varje dag. När barnet har förstått att högläsningen innebär att det får vara vaket en liten stund till, kan du komma att få läsa sagor i det oändliga!
 
Vid 9 månaders ålder förstår barnet enkla instruktioner (t.ex. ”hämta bollen”). Barnet kan peka på böckernas bilder och sitter gärna för sig själv och bläddrar i böckerna en stund, särskilt nu när barnet kan sitta på egen hand och har utvecklat tillräckligt med finmotorik för att bläddra i böckerna. Babyn kan koncentrera sig allt längre stunder åt gången.
 
Något av det mest tillfredsställande som man kan få uppleva som förälder är att se hur barnet utvecklar sitt sinne för humor. På det här stadiet kan barnet försöka vara roligt och locka dig att skratta. När barnet har lärt sig krypa, kan det kanske försöka krypa iväg och hämta böcker som du ska läsa högt.
 Vid 10 månaders ålder kan du få höra barnet säga de ord som du har längtat efter att höra – ”mamma” och ”pappa” (fast en del kanske hävdar att deras barn har sagt de där orden i flera månader minst). Vid 11 månaders ålder börjar kanske barnet att pussa och krama dem som står barnet allra närmast. Barnet kan vinka och peka på kroppsdelar (särskilt olika delar av ansiktet). När barnet är 12 månader börjar det bli allt självständigare, vilket gör att det ibland kan uppfattas som egensinnigt och viljestarkt. När språket börjar utvecklas uppfattar du säkert att barnet är allt mindre ”baby” och allt mer ”barn”. Varje dag lär sig barnet nya ord och förstår mycket av det som sägs runt omkring det.
 
Lästips
Typ av böcker
• Kartongböcker med luckor
• Kartongböcker med handtag
• Böcker med ljud
• Pop-up-böcker
• Böcker utformade som fotoalbum
 
Innehåll
• Puss och kram
• Djur
• Enkla berättelser
• Hej/hejdå
• Godmorgon/godnatt
• Böcker som handlar om välbekanta platser (t.ex. affären, lekplatsen)
• Kroppsdelar (ansiktet, ”huvud, axlar, knän och tår”)
• Rytm och rörelse
• Familj
 
Om ditt barn pekar på bokens bilder, kan du berätta vad det är. Ju oftare du sätter namn på olika saker, desto snabbare kommer barnet att koppla samman bilden och ordet. Snart kommer du att kunna säga ett ord och barnet kan peka på föremålet alldeles på egen hand.
 
När barnet börjar röra på sig, krypa eller gå, kan det vara svårt att sitta still när ni läser. Barnet vill kanske hellre stå eller sitta för sig själv än sitta i ditt knä. Låt barnet göra det i så fall. Fortsätt att läsa även om barnet börjar leka med något annat – det kommer antagligen tillbaka till dig för att se vad du håller på med. Låt inte läsningen blir någon ”undervisning” eller plikt som måste utföras vid läggdags.
 
När barnet har lärt sig att vinka ”hejdå” kan det lära sig att kommunicera genom teckenspråk. Om du lägger handflatorna mot varandra och öppnar dem medan du säger ordet ”bok”, kommer barnet att lära sig göra samma tecken.
Låt barnet vända sidorna – det är bra för den finmotoriska utvecklingen. Det gör inget om barnet hoppar över en sida eller stänger boken. Barnet kommer nog att öppna boken igen. Ha tålamod.
 
VISSTE DU ATT …?
Läs berättelsen på nytt! Barn älskar att få höra samma berättelse om och om igen. En del forskning visar att barn ofta ställer lika många frågor när de har hört berättelsen många gånger som de gjorde den allra första gången. De lär sig språk i omgångar och varje gång som ni läser berättelsen upptäcker ni något nytt i berättelsen. 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: