BebisAmning och matBarn som inte tål mjölk, gluten eller ägg

Barn som inte tål mjölk, gluten eller ägg

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 164 Uppdaterad 19.05.08
Barn som ammas kan inte bli allergiska mot modersmjölk. Men om mamman själv har komjölk i sin kost kan komjölksproteinerna i vissa fall överföras till barnet via modersmjölken och eventuellt orsaka besvär hos barnet. De vanliga modersmjölksersättningarna och pulvergrötarna innehåller också komjölk som kan orsaka allergi. Men normalt märks problemen först när barnet börjar dricka komjölk.
Mjölk ingår i många färdigrätter och industrimatsprodukter. Därför är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen när du handlar mat. Här är några ord som kan stå med i innehållsförteckningen och som talar om att produkten innehåller mjölkprotein: crème fraîche, grädde, glass, kasein, kaseinat, färskost, kvarg, laktalbumin, vassle, vasslepulver, ost, ostpulver, gräddfil, smör, yoghurt, yoghurtpulver.
Beteckningarna krutonger, choklad, margarin, kex och ströbröd kan också dölja mjölk. Kakaosmör har inte något med vanligt smör att göra och kan användas utan problem.
Laktosintolerans
En del barn utvecklar laktosintolerans, men oftast inte före skolåldern. Laktos (mjölksocker) ska brytas ner till enkla sockerarter i tarmen. Om det produceras alltför lite av enzymet laktas kommer mjölksockret ner till tjocktarmen i osmält form. Där bryter i stället bakterier ner mjölksockret. Det resulterar i diarré, uppblåst mage och magknip.
 
Laktos finns i varierande grad i mejeriprodukter, men kan tolereras i små mängder. En laktosintolerant person har därför en helt annan kost än en person som är mjölkallergiker. Det gäller att ta bort de stora mängder mjölksocker som finns i getost, glass, standardmjölk och sådan mat som innehåller mycket standardmjölk, till exempel pannkakor och våfflor. De flesta klarar filmjölk och yoghurt bra i små mängder, men här får man helt enkelt prova sig fram. Hårdost är laktosfri och fungerar bra som kalciumkälla. Laktosreducerad lättmjölk är också ett utmärkt alternativ.
MATLAGNING UTAN MJÖLK
Apotekets mjölkersättning kan användas i de flesta rätter. Beroende på vilken rätt som ska lagas kan du använda äppelsaft, vatten, ris-, soja-, kokos- eller havremjölk. Det finns mjölkfritt margarin och ersättningsprodukter för många av de vanligaste mejeriprodukterna som är baserade på soja, solros och andra växtbaserade råvaror. Baka kakor utan mjölk genom att använda osaltat margarin eller olja i stället för smör. Vatten kan också ersätta mjölk i vissa fall, till exempel i scones. Det finns också god blockchoklad och många typer av kakao utan mjölk. Sojamjölk är också en bra ersättningsprodukt.
NÄRINGSÄMNEN
Mjölk är en viktig källa till B-vitaminer, kalcium, proteiner och energi som har stor betydelse för barnens tillväxt och utveckling. Ofta måste man använda ett kalciumtillskott när barnet inte dricker mjölk. Andra fett- och proteinkällor måste tillsättas till kosten när mjölken har tagits bort. Tala med vårdcentralen för att se till att barnet får ett optimalt kosthåll även utan mjölk.
 
BARN SOM INTE TÅL GLUTEN
Vid glutenintolerans reagerar kroppen på proteinet gluten, som finns i vete, råg, korn, havre, rågvete (triticale) och spelt. Alla dessa sädesslag ska tas bort från kosten vid påvisad celiaki och även livsmedel som innehåller dessa sädesslag.
Veteallergi betyder att man reagerar allergiskt på proteinet i vete. Den vanligaste formen av veteallergi är att man reagerar på vetedammet i luften, inte på vetet som finns i maten. Det beror på att veteproteinerna lätt ändrar skepnad och blir ”ofarliga” när de har varit uppvärmda. Vissa reagerar också på vete om de har pollenallergi (korsallergi). För veteallergiker som reagerar på vete i livsmedel är det i de flesta fall nödvändigt med ett glutenfritt kosthåll.
Majoriteten av alla svenska spannmålsprodukter och bakvaror innehåller vete. Det används också i en rad olika sammansatta rätter, till exempel såser och soppor. Vanlig pasta (makaroner, spaghetti och liknande) är vetebasera. De flesta veteallergiker reagerar även på råg och korn.
Spannmål som majs, ris och hirs är bra ersättningsprodukter. Många tål också renad havre. Det finns flera olika grötsorter som kan ges till små barn med celiaki. Man kan använda glutenfria produkter i form av mjölblandningar, pasta, kex, knäckebröd och müsli. Vissa av dessa innehåller vetestärkelse, men här är veteproteinet borttaget så att de flesta tål det. Eftersom vete används i många sammansatta livsmedel är det viktigt att läsa innehållsförteckningarna noggrant!
 
Veteprotein finns inte i rena produkter av mjölk, ägg, kött, fisk, skaldjur, frukt, nötter, olja eller grönsaker. De flesta påläggssorter innehåller inget vete, men kan finnas i leverpastej, korv, färsprodukter och i produkter med skorpmjöl. Många veteallergiker bakar eget bröd, men det finns också en hel del bagerier som säljer glutenfria varor. Titta i kokböcker eller sök på Internet, så kommer du att hitta många bakrecept utan vetemjöl. Som redning i såser o.dyl. kan du använda majsena eller potatismjöl. Det går också bra att använda potatismjöl i stället för vetemjöl i till exempel en kakbotten.
 
BARN SOM INTE TÅL ÄGG
Ägg i maten kan stå angivet som äggvita, äggula, äggpulver, majonnäs och ovalbumin. Matvaror som ofta innehåller ägg är kakor, kex, dressingar, remouladsås, majonnäs, majonässallad, senap, spaghetti, makaroner, våfflor, pannkakor, fylld choklad, kokosbollar, konfekt, panerade rätter och gratänger. Du bör därför läsa innehållsförteckningen mycket noggrant innan du ger barnet sådana livsmedel. Enligt märkningsbestämmelserna ska det anges i innehållsförteckningen om det finns en tillsats av ägg i produkten.
I kakor utan ägg kan du till exempel använda bakpulver och bikarbonat som jäsmedel (1 msk bakpulver ersätter 1 ägg). En banan kan ersätta 1 ägg vid bakning, och jäsbak behöver inte innehålla ägg. Mjölk fungerar bra att pensla med i stället för ägg.
 
Det finns många bra dressingar som är enkla att göra själv och som inte innehåller ägg. Det finns äggersättningsprodukter i handeln, till exempel No Egg och Egg Replacer. Dessa har samma binde- och bakegenskaper som ägg, men inte samma näringsinnehåll. Äggersättningen ska blandas med vatten och vispas före användning. Olika typer av kex kan vara populära alternativ till kakor. En del färdiga kakmixer innehåller inte heller något ägg.
Bär och frukt är bra dessertalternativ. De flesta typer av chokladsås och gelé innehåller inte ägg. Isglass och sorbet är också enkla efterrätter, men tänk på att sorbet kan innehålla ägg.
Vårdcentralen har mycket information om matallergi och intolerans. De olika intresseorganisationerna har också lagt ut mycket information på sina webbsidor. Det finns också ett stort urval av broschyrer med bra material, goda råd och recept.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...