Dagligen ger media råd till oss föräldrar om vilken mat som är bäst för barnen. Som om det inte vore stressande nog så matvägrar de flesta barn under vissa perioder. Vad gör du för att få barnen att äta? Hur stor vikt lägger du vid alla dessa råd och rön? Skriv i kommentarsfältet nedan.

Trenderna kommer och går. Senaste åren har fet fisk med omega 3 varit det kanske populäraste rådet till småbarnsföräldrar. Omega 3 ska förebygga sjukdomar och öka inlärningsförmågan. Men de flesta föräldrar har nog erfarenheter av att fisk inte är den populäraste rätten på middagsbordet och många har också varit med om att barnen krånglar oavsett vad som serveras.

Så hur gör man för att stunden runt middagsbordet inte ska fyllas med tjat och hot? Sara Begner är provkökschef och matinspiratör på Coop.

– Mitt bästa råd för mer matglädje är enkel: Låt barnen vara med och laga. Att hacka, provsmaka och röra brukar innebära att det som tidigare ratats plötsligt kan accepteras. Även småttingar kan vara med i köket. Det är kanske just innan middagen som en bit morot smakar som bäst.

– Mitt näst bästa tips att ta det lugnt. Man behöver inte äta allt, tilllåt att det väljs bort och acceptera att barnens middag ibland bara blir en macka och mjölk. Men framförallt – låt det ta tid! Tio smakportioner brukar det krävas för att barn ska acceptera en ny smak. Så håll ut!

————
Sara Begner bor i Stockholm med man och två barn, 4 och 6 år gamla. Sara jobbar som provkökschef och matinspiratör på Coop. Hennes matfilosofi kan kort beskrivas så här: Mer smaker, mindre krångel, less is more, grönare rätter och mycket mer vardagsnjut.

Vad tyckte du om artikeln?