Hål i tänderna är inget nytt, men att så många barn får syraskador på sina tänder är en bekymrande tendens. Det är sura drycker som läsk, saft och juice som är de stora bovarna. Trodde du att produkter riktade mot barn är tryggare måste du tänka om. Faktum är att en del läskedrycker till barn tillhör de mest tandskadliga!

För att tänderna inte ska få hål eller syraskador bör pH-värdet vara 6. De bakterier som orsakar hål i tänderna finns alltid på tandytan i större eller mindre antal. När barnet äter och dricker avger dessa bakterier en syra. Syran löser upp emaljen när den är surare än pH 5,5. Mycket mat, men speciellt många drycker har mycket lägre pH-värde än 5,5.

Saliven har en fantastisk förmåga att remineralisera (reparera) tänderna: Vid regelbundna måltider med 3-4 timmars mellanrum får saliven tid på sig att neutralisera syran och reparera skadan på tänderna. Cirka 30 minuter efter avslutad måltid är pH i munnen 7. Då startar remineraliseringen.

– De flesta föräldrar vet hur de ska sköta sina barns tänder och de vet vad som är de korrekta svaren till tandläkaren. Men vi ser ju att det de säger inte stämmer och att barnen får mycket mer läsk, saft och godsaker än det föräldrarna uppger, säger Babyvärldens tandhygienist Elma Dizdarevic.

Dizdarevic är frustrerad över att produkter framställs som sundare än de där.

– Till exempel innehåller en vanlig yoghurt 21 sockerbitar. Det är det inte många föräldrar som tror.

Men det är inte socker i maten som är den största boven när det gäller barnens tänder.

– Sur dryck som smakar sött är det värsta för barnens tänder. Det är ingen som tänker på hur surt egentligen coca cola är, för det smakar ju sött. Men tänk hur mycket socker eller sötningsmedel som måste till för att göra något så surt så sött! säger Dizdarevic.

Drycken till maten
Det värsta är att äta eller dricka små mängder över lång tid, så som det blir om barnet får gå runt med en flaska med annan dricka än vatten i.

– När barnet småäter/dricker klarar inte saliven att neutralisera syran som då blir skadande. Då störs den naturliga reparationsprocessen och emaljen blir skadad för alltid. Barn som alltid småäter/dricker kommer inom loppet av kort tid få hål i tänderna.

Det som är bra för kroppen i stort är också bra för tänderna.

– Låt munnen och magen vila tre timmar åt gången!

Bara vatten på natten!
Barn över ett år behöver normalt inte dricka på natten, och om de blir törstiga, är vatten oavsett den bästa törstsläckaren.

– Att ge barnet en flaska mjölk i sängen är gjort i bästa välmening, men är skadligt för tänderna, säger Dizdarevic.

– Om barnet ammas eller får en flaska före läggdags ska tänderna alltid borstas efteråt, säger hon.

En av orsakerna till att drycken på natten bör vara vatten är att salivproduktionen då är mindre. Och det är saliven som återställer pH-värdet i munnen.

Till måltider på dagtid är både mjölk, juice och smoothies bra källor till både vitaminer och mineraler. Men tandläkarna säger att det räcker med ett glas juice eller smoothie om dagen.

Är sockerfria alternativ bättre?
Det finns otaliga läsksorter, saft och andra drycker som hävdar att de är sockerfria. De allra flesta av dem innehåller sötningsmedel. Sådant rekommenderas inte till barn under tre år.

– Sockerfria alternativ är inte bättre för små barn. Det ger inte hål i tänderna, men syraskador – och det är minst lika illa, säger Dizdarevic.

Om barnet druckit sura drycker så kan man skölja barnets mun med vatten efteråt, då hjälper man remineraliseringsprocessen på traven.

Exempel på några dryckers pH-värde:

Mineralvatten eller smaksatt vatten: 2,90 – 3,90
Pepsi: 2,40
Coca Cola: 2,60
Pepsi Max: 2,75
Coca Cola Light: 2,80
Julmust: 3,10
Fun light: 3,27
Solo passion: 3,20
Äpple och apelsinjuice: 3,6

Ställ en fråga till Babyvärldens tandhygienist Elma Dizdarevic eller läs vad andra frågat här

Foto: iStockphoto

Vad tyckte du om artikeln?