BebisAmning och matVägrar ditt barn äta?

Vägrar ditt barn äta?

När barnet vägrar äta
Av av Jenny Palm. Foto: Istock.com 155 Uppdaterad 26.10.10

Emilia var ett mönsterbarn då det gällde mat. Tills hon blev ett år. Då tog det tvärstopp. Hon vill i princip inte äta alls. Det mesta spottar hon bara ut!

Läs: Högläsning påverkar ditt barns framtid

Emilia var en liten matglad tjej och det var inga som helst problem att få henne att börja med smakprover.

– Inte alls, tvärtom. Hon bara skövlade ner maten när hon var hungrig. Vi var jättenöjda att vi hade ett barn som åt allting och kände som att det skulle gå lysande, säger hon.

Vilket det också gjorde. Tills Emilia var runt året och det plötsligt vände. Från att ha varit ett riktigt matvrak blev hon nu sinnebilden av en hårdnackad matvägrare.

– Jag tror att det är så att hon har utvecklat sina smaklökar, att hon för första gången känner smaken ordentligt och då blir hon mer skeptisk till maten.
Jessica Jedenby och hennes man har hittills inte hetsat upp sig något nämnvärt för detta, eftersom tösen ligger på normalkurvan vad gäller vikten.

– Hon är kort och tjock, så vi är egentligen inte oroliga för att hon inte äter. Hon har dessutom sin välling fortfarande och jag vet att hon får den näring hon behöver.

Däremot menar hon att det kan vara frustrerande och väldigt tröttsamt att aldrig kunna göra Emilia nöjd, vad gäller maten.

 
– Ibland undrar man om det alltid kommer vara så här? Det är ju inte heller särskilt roligt att anstränga sig och laga mat som man tror hon gillar, och det enda som händer är att hon slänger tallriken i golvet och spottar.
Trots att föräldrarna försökt med allsköns kombinationer, smaker och rätter tycks det inte finnas något som faller Emilia på läppen.

– Nej, det finns ingen favoriträtt så där direkt. I ena stunden kan en maträtt gå bra, i nästa åker den i golvet. Det enda vi har märkt som fungerar är om vi blandar i tomatpuré, då kan hon äta. Så vi får väl fortsätta besudla maten åt henne, skrattar Jessica Jedenby.

Anna-Karin Emanuelsson, distriktsköterska på Landvetter BVC, säger att det är ganska vanligt att barn inte äter. I synnerhet att de inte äter allt.

– För många är det en stor omställning att gå från amning till fast föda, med nya smaker och konsistenser. Bara det att få in en sked i munnen är nytt. Vissa barn är ovilliga att ta till sig nya saker rent allmänt, säger hon.

När min yngsta dotter var liten åt hon bara spagetti och köttfärssås med jordgubbssylt, är det farligt?
– Det är rätt så vanligt att barn bara äter några få rätter, det är inte alls farligt. Det klart att sylt inte är världens bästa att äta men då får man försöka att trappa ner på den sakta men säkert.

Vissa barn bara totalvägrar att äta, vad ska man göra då?
– Försök att avdramatisera maten. 100 procent av barnen lär sig äta och det finns inga friska barn i Sverige som svälter ihjäl. Låt alltid barnet äta tillsammans med resten av familjen. När du som förälder ätit upp dukar du bort alla tallrikar. Det som är uppätit är uppätit, resten får vara.

 
När brukar barn äta ordentligt?
– De flesta barn går ju på dagis efter ett, ett och ett halvt års ålder och även de barn som äter jättedåligt hemma, äter normalt bra på dagis. Där är det kravfritt och de ser andra barn äta. Det tror jag är viktiga faktorer.

Läs mer: Mat för ettåringen

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...