Om barnet: Medfödda reflexer
Din bebis är född med en massa reflexer. Dessa är till för att överleva och som skydd. De flesta av de här reflexerna kommer att försvinna under de kommande tre till sex månaderna i takt med att bebisens centrala nervsystem utvecklas och medvetna rörelser tar över.
I andra och tredje månaden kommer en del av bebisens reflexer att bli svagare. Den toniska nackreflexen och gångreflexen försvinner först, därefter försvinner gripreflexen.
Barnet utvecklar muskelstyrka och kontroll men rörelserna är stora och ojämna.
Mororeflexen utlöses av ett högt ljud eller en plötslig beröring eller rörelse. Bebisen slår ut med armar och ben och drar därefter snabbt ihop dem igen.
Fallskärmsreflexen utlöses om barnet upplever att det faller. Barnet slår då snabbt ut armarna för att sedan sträcka dem uppåt, som för att ta tag i något. En del menar att denna reflex är nära besläktad med mororeflexen.
Sökreflexen utlöses när man stryker barnet över kinden. Bebisen vänder sig mot det som rör vid kinden och öppnar munnen för att suga.
Asymmetrisk tonisk nackreflex kallas det när bebisen ligger på rygg med huvudet vänt åt sidan och sträcker armar och ben i samma riktning som huvudet vänder sig åt.
Gripreflexen gör att bebisen kan hålla tag i något som rör vid handflatorna.
Gångreflexen utlöses när bebisen hålls så att fötterna rör en yta. Då placerar bebisen en fot framför den andra, som om den försöker gå.
Krypreflexen utlöses när barnet placeras på mage (håll alltid uppsikt när barnet ligger så här) eller genom att något trycker mot bebisens fotsulor.
Kräk- respektive sväljreflexerna är självförklarande. De är avgörande för ditt barns överlevnad.
Till mamma och pappa: En milstolpe!
Sex veckor efter förlossningen ses ofta som den första milstolpen för barnet och familjen. Sex till åtta veckor efter förlossningen kallas för barnsängstiden. Under den här perioden vänjer sig mamma, pappa och bebisen vid varandra, vid de nya rollerna och vid den nya vardagen. Både livet och livsstilen har förändrats under den här tiden. Kanske har ni hittat en bra rytm nu?
Många tar upp sexlivet igen nu. Blödningarna är över och fysiskt sett är det inget i vägen för sex och intimitet nu. Andra väntar längre. Inte alla känner sig mentalt redo. En del tycker att det känns onaturligt att ha sex nu när bebisen ligger bredvid, andra tycker att de får tillräcklig kroppskontakt med bebisen och längtar mer efter egentid med sig själv än intim kontakt med sin partner. Preventivmedel är ett av de ämnen som man tar upp på sexveckorskontrollen så det kan vara bra att tänka på detta i förväg.
Nu kan mamma också börja träna igen, i ett lugnt tempo. Magmuskulatur och bäckenbottenmuskulaturen behöver stärkas. Att promenera med vagnen är ofta den motion många väljer att starta med. Nu när blödningarna upphört kan du också bada i simbassäng. Flera gym och träningsanläggningar har mamma-barn-träningar där barnet kan vara med under träningspassen. En del startar med babysim, musikgrupper och bebismassage. Det finns mycket att välja mellan och det kan vara bra att välja ut några, så att inte dagarna försvinner i aktiviteter och tidsplaneringar som kan kännas stressande.
Hitta balans så att ni får mer energi och blir pigga av aktiviteterna. Planera hellre om när dagsformen inte är på topp och gör istället dagen så enkel som möjligt för både stor och liten.