Bebis3 veckor

3 veckor

Av Bebisvarlden 9 Uppdaterad 16.10.23
Hur mycket ska bebisen gå upp i vikt i veckan och vad är catch-up tillväxt? Hur har ni landat i era nya roller? Är det många känslor just nu är det helt naturligt. Men var noga med att det inte blir för mycket tunga känslor.

Om barnet: Hur mycket ska barnet gå upp i vikt?

Efter födseln är det vanligt att barnet går ner upp till 10 procent av födelsevikten. Det samlas mycket vätska i kroppen som barnet gör sig av med de första dagarna. Dessutom är inte mjölkproduktionen riktigt igång ännu. Men efter ett tag kommer vågen att vända och barnet kommer att återgå till sin födelsevikt och sedan öka. Från den tredje till fjärde levnadsveckan lägger bebisar på sig cirka 250 gram i veckan. När barnet närmar sig tre månader justeras detta ner till 150 gram i veckan.

Bebisens vikt kommer att skrivas in i ett diagram på BVC. Både barnsköterskor på BVC, läkare och sjukhus använder detta diagram för att följa barnets tillväxtutveckling vad gäller huvudomfång, längd och vikt över tid. Diagrammet ger en översikt över normalfördelningen av tillväxtutvecklingen hos svenska barn. Den 50:e percentilen är den tjockaste linjen i mitten av diagrammet. Det är genomsnittslängden på ett svenskt barn. Om barnet befinner sig inom det skuggade området är det inom normalområdet.

Barnets storlek vid födseln bestäms till stor del av förhållandena i fosterlivet och mindre av ärftlighet. Barn som är små eller stora vid födseln jämfört med de ärftliga förhållandena kommer antingen att klättra eller falla ner i diagrammet tills de hittar sin kurva vid ungefär 6-18 månaders ålder. Det betyder att om ett barn är stort vid födseln förväntas det att barnet kommer att gå upp relativt lite i vikt under de första månaderna, särskilt om det har små föräldrar, medan ett litet barn förväntas klättra i kurvorna i diagrammet. Sådan klättring kallas catch-up growth. Barn som är hämmade till exempel på grund av dålig funktion i moderkakan har ofta en betydande tillväxt under de första 6-12 månaderna.

Längdutveckling är å andra sidan en fortsättning av tillväxten i slutet av fosterlivet. Den bestäms främst av genetiska faktorer och rätt näring.

Om du är orolig för bebisens tillväxt kan du alltid ta en extra tur till BVC för att väga och mäta och eventuellt prata med BVC-sköterskan eller en läkare.

Till föräldrarna: Nya roller och identiteter

Att få barn förändrar vardagen helt och hållet. Man säger att det är den största identitetsförändringen i livet att få sitt första barn. Vi får nya roller och måste landa i dem. De första veckorna brukar vara ett slags undantagstillstånd, men sedan måste man tillbaka till vardagen. Men hur kommer den att se ut nu?

När man får barn försvinner känslan av att vara ensam. Det sker gradvis under graviditeten, men blir extra tydligt nu. Du blir aldrig så full av en annan människa som du blir av din bebis. Det brukar ta så mycket plats att du känner att du tappar bort dig själv lite. Det kan vara en tröst att veta att du kommer att hitta dig själv igen. Kanske är du inte riktigt densamma som du var innan du fick barn, men kanske inte heller så förändrad som du tror. Vår personlighet anpassar sig efter situationen. Vissa känner lite av detta. För andra tar det längre tid. Men det är bra att veta att vi som mammor går in i ett speciellt tillstånd där vi är extra lyhörda för barnets signaler. Detta avtar lite när barnet inte längre behöver allt lika intensivt.

Processen att anpassa sig till sin nya roll är krävande och full av motstridiga känslor. De flesta av oss har många olika känslor under en dag, vecka och månad – och särskilt när vi upplever stora förändringar. Trots det förväntas det att man bara ska vara lycklig hela tiden när man har fått barn. Det är inte realistiskt. Det är både normalt och tillåtet att känna blandade känslor, att vara lite ledsen eller orolig och inte bara glad hela tiden. Det är mycket förståeligt. Plötsligt kan man inte göra allt det man är van vid. Dessutom ska ni hitta era nya roller som par och hur ni ska dela ansvaret för bebisen. Allt detta är komplicerat och kan röra upp starka känslor. Ge er själva utrymme att känna olika känslor och prata om era tankar. Det är ni som familj som ska komma fram till hur ni ska samarbeta – nu och i framtiden.

Trösten är att bebisen kommer att hitta sin plats i familjen. Det som är nytt och obekant kommer snart att kännas vanligt och naturligt. Men ni behöver gå igenom en inlärningsprocess innan ni kommer dit. Lita på dig själv och följ dina instinkter. Lyssna inte så mycket på alla förväntningar som säger vad du ska göra, utan ta reda på vad som passar dig och er alla.

Har du svårt att komma tillrätta med din nya roll eller tycker du att dina känslor är svåra att hantera? Det kan vara bra att prata med din BVC-sköterska eller en läkare särskilt om du misstänker förlossningsdepression.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...