Bebis9 snabba om tandsprickning

9 snabba om tandsprickning

Det är så sött när det dyker upp pyttesmå "riskorn" i munnen. Men processen med att få dem genom tandköttet kan göra ont. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 5998
Telningen dreglar och gråter – är det tänder på gång? Här får du svar på några vanliga frågor om tandsprickning.

1. När får barnet sina första tänder?

De flesta barn får sin första tand kring 6 månader, men det varierar mycket. Vissa får tidigare, andra senare. Vid 3 års ålder har de flesta barn fått alla mjölktänderna.

Läs också: Sådant är barnets bajs

2. Hur märker jag att det är tänder på gång?

Många barn dreglar mycket, gnager på leksaker och händer och kliar sig på tandköttet. Många säger att barn får feber, diarré och blir lättirriterade när de får tänder, men det här är faktiskt inte bevisat.

3. Varför vägrar mitt barn amma i samband med tandsprickning?

Det kan vara för att sugandet orsakar ökad blodgenomströmning i tandköttet. Under tiden kan det hjälpa att amma medan bebisen är avspänd och sömnig. Att använda pump kan upprätthålla mjölkproduktionen medan du väntar ut tandsprickningen.


Läs också: 5 saker som gör din bebis smartare!

4. Hur kan jag dämpa kliandet?

På apoteket kan du köpa Dentinox, ett lokalbedövande medel som ska smörjas på barnets tandkött. Du kan också gnida ett finger eller en kall sked över tandköttet. Bitringar kan du köpa i alla barnutrustningsbutiker och på vissa snabbköp. Lägg dem gärna i frysen. Låt barnet gnaga på en hård eller frusen brödskalk. Djupfryst frukt eller grönsaker, till exempel en bit banan eller gurka, kan funka bra. Vissa barn gillar också att ha nappen i munnen när de får tänder.

5. När måste man börja borsta tänderna?

Tänderna ska borstas morgon och kväll med 0,1% fluortandkräm från första tanden!


Läs också: Jesper Juul: "Oro - en del av att vara förälder"

6. Finns det något samband mellan tandsprickning och feber?

Många föräldrar säger att det finns ett samband, men det är inte bevisat. Men tänderna kommer vid en tid då många barn blir sjuka för första gången, och feber antas påskynda tandsprickningen. Alltså kommer tänderna av febern, inte tvärtom.

7. Finns det ett samband mellan tandsprickning och lös mage hos barnet?

"Tandbajs" är ett fenomen som många föräldrar känner till, ett ord som beskriver den lösa avföring de menar uppstår vid tandsprickning. Det här är emellertid inte heller bevisat. Upplever du att barnet har mer frekvent avföring än normalt bör du se till att ge ordentligt med vätska och vara uppmärksam på allmäntillståndet. 


Ta en titt på Storlekar på babykläder

8. Gör alla tänderna lika ont?

Många upplever att det är de första tänderna som gör mest ont. Man vet inte varför det är så, men det kan vara att barnet helt enkelt vänjer sig vid obehaget.

9. Vad gör jag när barnet gnisslar tänder?

38 procent av alla barn gnisslar tänder, enligt en studie publicerad i The Journal of Dentistry for Children. Troligtvis är barns tandgnisslande ofarligt, men är du bekymrad kan du be tandläkaren ta en titt på tänderna för att se om de har blivit slitna.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...