Bebis4 veckor

4 veckor

Av Bebisvarlden 1445 Uppdaterad 16.10.23

Genomsnittsbabyn väger nu 4,5 kilo och är cirka 55 cm lång.* 

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 50 och 58 cm. Pojkarnas normalvärden är 3,4 till 5, 8 kilo och 51 till 59 cm.

Om barnet: Det första leendet

De flesta bebisar håller god ögonkontakt och ler när de är tre till sex månader gamla. Många ler också när de sover eller som en av otaliga grimaser. Men det sociala leendet är snart på plats och kommer att få er att smälta! Många väntar spänt på leendet för det är verkligen en stor upplevelse. Man får känslan av att ha kontakt med barnet. Leendet är också viktigt för samspelet mellan barnet och föräldrarna. När bebisen söker kontakt med blicken vill den att du ska reagera. Bebisen ler och du ler tillbaka. Ni har en dialog. Bebisen studerar din ansiktsmimik och försöker imitera den. Gör gärna ljud och ge barnet god tid på sig att svara eller själv ta initiativ till dialog. Så skapar ni fina ögonblick tillsammans.

Nu när barnet klarar att hålla blicken längre kommer det oftare att vara det som tar initiativ till ögonkontakt med dig. Om bebisen inte då får kontakt och kan samspela med dig kan den reagera negativt. Så det är viktigt att följa med. Var uppmärksam och fånga upp signalerna!

Nu är ni också på väg att anpassa er till varandra och till er nya vardag. Du har lärt känna din bebis bättre, vet vad den trivs med och vilka behov den har. Bebisen har också börjat anpassa sig till miljön runt omkring och dagliga rutiner som matning och skötsel. I de här vardagssituationerna lär bebisen sig massor och du är läromästaren. För genom ditt möte med bebisen lär den sig att uppfatta känslor, sinnestillstånd och förhållningssätt som du uttrycker genom din blick, din mimik, röst och genom dina rörelser. Din tolkning och reaktion på barnets signaler skapar en gemensam upplevelse av vad som händer när ni är tillsammans.

Milstolpar efter 1 månad:

  • Barnet börjar höra skillnaden mellan ord och stavelser som är väldigt lika, som ”ba” och ”pa”.
  • Det första leendet kommer.
  • Bebisen håller ögonkontakt med dig.
  • Barnet håller upp huvudet en kort stund i liggande ställning och när du håller barnet i sittande läge.
  • Bebisen samlar information genom sinnena och börjar skilja på till exempel mjukt och hårt, platt och runt.
  • Barnet lyssnar uppmärksamt efter nya ljud.
  • Bebisen börjar leka med fingrarna.
  • Barnet har lärt sig att en handling följer på en annan.
  • Barnet lär sig att få saker att hända genom att till exempel gråta och göra ljud.
  • Barnet signalerar på olika sätt när det är för många intryck att hantera.


Till föräldrarna: Arbetsfördelningen hemma

Vem ska göra vad, både när det gäller barnet och när det gäller hushållsarbete? Många har ganska definierade roller för detta redan innan bebisen kommer, men när allt ska falla på plats i de nya rollerna måste denna uppdelning göras igen. Det är klokt att vara medveten om att ingen av er har mycket mer tid än den andra nu när bebisen också behöver er.

Det som var helt oproblematiskt innan är kanske inte oproblematiskt nu längre. Som när sambon ringer hem och säger att han/hon ska gå på ett träningspass direkt efter jobbet. Då har partnern redan varit ensam med bebisen i timmar medan sambon varit på jobbet. Det kan lätt kännas som om det blir för lång tid med ytterligare en eller två timmar innan det är dags för avlastning. Att behöva en paus från barnet kan vara svårt att erkänna och ännu svårare att säga högt. För du älskar ju den lilla. Men det är också krävande att vara med sin bebis långa stunder på det sättet. Prata därför gärna igenom sådana här möjliga scenarion innan de inträffar.

Om du inte har en partner behöver du självklart ändå avlastning. Alla behöver någon att prata med och någon som kan hjälpa till så att även mammans behov tillgodoses. Vänta inte så länge att du är helt slut. De som är ensamstående bör prata med personer i omgivningen, gärna redan under graviditeten, om att de behöver någon som visar intresse och omsorg. Det kan vara tufft att ta både dag- och nattskiftet helt själv.

Med det sagt behöver båda inte göra allt, åtminstone inte samtidigt. Det är till exempel inte nödvändigt för båda föräldrarna att gå upp med barnet på natten. Fördela det hellre så att båda får längre sömn. De flesta bebisar gråter ganska mycket och är vakna alla tider på dygnet. Se till att den som ska vara med barnet hela dagen inte också är den som inte har sovit på natten.

Acceptera varandras olika sätt. Det behöver inte vara så att allt måste göras på mammans sätt för att det ska vara tillräckligt bra. Hon är trots allt hemma med bebisen och insatt i hur saker och ting ska gå till i större utsträckning än partnern. Det är lätt att vilja korrigera så att partnern gör saker på samma sätt, eftersom mamman har hunnit lära sig mer om bebisens rytm och temperament. Men den andra föräldern måste få försöka lära sig också, på sitt sätt. Det är inte så farligt att bebisen gråter så länge man försöker ta reda på varför och gör något åt det. Det farliga är när du inte gör någonting eller inte vill hantera att barnet gråter.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...