BebisFöräldrarTänk på barnen vid skilsmässa!

Tänk på barnen vid skilsmässa!

Av journalist Lotta Svensson 94 Uppdaterad 23.07.08
Ny forskning visar att en skilsmässa endast är bra för barnen om föräldrarna bråkar och slåss. Att föräldrarna är kära eller inte spelar inte så stor roll för barnen, menar man i en debattartikel i DN för en tid sedan.
Men att barn inte skulle märka eller bli berörda av att deras föräldrar inte är kära i varandra är Lars Törnqvist, familjerättssekreterare i Kortedala, skeptisk till. Han menar att barn, även små, är mycket medvetna om det som sker runt omkring dem.
-De hör och ser mer än man tror. Barn underskattas ofta i just skilsmässor.
 
I debattartikeln skriver de undertecknade, bland annat en psykolog och Anneli Enochson, kristdemokratisk riksdagsledamot, att folkhälsoministern aktivt måste jobba för att minska skilsmässorna. Att folk väljer att gå isär hör inte till det ovanliga här i Sverige och många par skiljer sig under småbarnsåren. Lars Törnqvist menar att det inte är någon myt att många separerar just under det första levnadsåret.
– Jag träffar många par som väljer att gå isär när barnet är mycket litet. Då krävs det mycket kontakt mellan föräldrarna för att det ska bli så bra som möjligt för barnet.
 
På familjerättskontoret i Kortedala stöttar man par som redan bestämt sig för att gå skilda vägar. Hela tiden arbetar man med barnets bästa som ledstjärna. Föräldrarna som kommer till kontoret får tillsammans med de proffesionella försöka hitta de bästa lösningarna, både praktiska och känslomässiga -så att de passar barnens behov.
 
Lars Törnqvist rekommenderar inga föräldrar med riktigt små barn att tillämpa växelvis boende. Detta då barnet först måste klara av att förstå att den förälder som han eller hon inte träffar för stunden, ändå finns kvar. Detta fenomen kallas objektkonstans och det utvecklas hos barnets runt 2-3 års åldern.
 
Men hur gör man egentligen för att genomgå en ”bra” skilsmässa?
 
– Ta hjälp av en utomstående för att försöka lösa upp banden och inte slita ut dem

Han menar vidare att en skilsmässa ofta innehåller en part som vill avsluta mer än den andra. Då gäller det att den som vill gå också försöker acceptera den andre och eventuella reaktioner som kan komma upp.

 
För att undvika att gå så långt som till en skilsmässa, kan det vara bra att tänka på ett par saker:
 
  • Kommunicera med varandra och var tydlig med vad du vill.
  • Istället för att försöka påverka sin partner genom att kritisera och attackera, bör man uttrycka sina egna behov och önskningar. Då får man större möjlighet att nå fram till den andre med sitt budskap.
  • När man har sårat sin partner, vilket tyvärr är oundvikligt, bör man försöka gottgöra den andre och försonas.
  • Man måste medvetet avsätta tid till att lyssna på den andre och inte omedelbart ge svar på tal utan att ha tagit in vad den andre har sagt.
  • Man ska aldrig acceptera någon form av misshandel.

 

                                                                                källa: sjukvårdsrådgivningen

 

 

Läs vidare på babyvärlden om småbarn och sexliv

Babyvärlden tipsar om fler råd för en bättre parrelation

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...