FörlossningSmärtlindringVarför är det fint att ha ont?

Varför är det fint att ha ont?

förlossningssmärta
Av Bebisvarlden 136 Uppdaterad 06.05.09
Den traditionella bilden av hur kvinnan bör vara påverkar idealen för 2000-talets barafödande, anser Tove Karlsson, mamma till Ask, 2,5 år, och Ylva, 6 månader. För att väcka debatt har hon skrivit boken Att föda som en man. Det är onödigt att kvinnor ska förbereda sig på stor förlossningssmärta när det finns bra bedövning, skriver Tove Karlsson.
Vetenskap och beprövad erfarenhet ger numera möjligheten att föda utan stor smärta och med små risker för barnet. Tove Karlsson menar att tanken om ”det ­naturliga” hänger ihop med en gammaldags syn på kvinnan. Hon förväntas anpassa sig efter naturen och lämna kunskap om medicinska landvinningar och logiskt tänkande bakom sig för att gå in i en traditionell roll som moder, en kvinna som sätter barnens och mannens behov före sina egna.
– Av en lycklig slump (?!) stämmer vissa delar av strävan mot en ­naturlig förlossning med strävan efter att spara pengar, säger Tove Karlsson till Svenska Dagbladet.
En välspridd my är att det är kontrollfixerade storstadskvinnor som mest efterfrågar kejsarsnitt. Det stämmer inte, visar Tove Karlssons undersökningar. Tvärtom är det oftare lågutbildade i mindre städer som vill göra kejsarsnitt för att de är rädda för att föda vaginalt. Det är inte heller så att de flesta som söker hjälp för patologisk förlossningsrädsla är nervösa förstföderskor, utan omföderskor som varit med om traumatiska förlossningar.
För några decennier sedan var det inte självklart att kvinnan hade ­inflytande över sin smärtlindring eller förlossnings­ställning. Nu betonar barnmorskor att födande kvinnor ska ta makten över sitt födande och inte ”bli förlösta”.
Tove Karlsson tycker att pendeln har slagit över och att för mycket ansvar läggs på den födande kvinnan.
– Jag är ingen expert på att föda barn. Därför vill jag att de som har den medicinska kunskapen, barnmorskor och läkare, tar sitt ansvar.
Hon menar att de självklart ska informera om de risker som smärtlindringen kan innebära.
Själv har hon fött sina två barn i Frankrike, eftersom hon bodde där då. Där får den födande kvinnan frågan om hon vill ha ryggbedövning (epidural) så fort hon kommer till förlossningskliniken.
– Då hamnar man inte i läget att ”det är för sent” eller ”det finns ingen narkosläkare tillgänglig nu”, som jag har hört många kvinnor berätta.
Tove Karlsson tycker att de barnmorskor hon mött inom mödravården i Sverige har varit välvilliga och sympatiska, men också att hon mötts av påståenden som att ”det är magiskt att föda”.
– Jag vill ha vetenskap från sjukvårdens sida, inte magi, säger hon.
Fotnot: Tove Karlssons debattbok heter ”Att föda som en man” (Nomad förlag).
Varför anses det fint att palla smärta, just när man föder barn? Kommentera!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...