UncategorizedKiropraktorn fixar astman

Kiropraktorn fixar astman

Av Text och foto: Pernilla Gudmundsson 111 Uppdaterad 05.12.11

Trodde du att det bara var ryggskadade 40-plussare som gick till kiropraktorn? Femåriga Emma har fått behandling i snart två år nu.

Emma, fem år, flyger genom rummet och landar som en superkvinna på Carl Edelmans brits. Det är hennes fyrtiotredje gång hos kiropraktorn och efter nära två år så kan man lugnt säga att hon är van vid behandlingen.

– Carl trycker och knäcker på mig så att jag slipper ha hosta, förklarar Emma.

Emma har haft astma sedan hon var bebis och mamma Cristina och pappa Magnus hade provat de behandlingar som stod till buds.

– Hon var ständigt förkyld. Först kom en vanlig förkylning, när den sen läkte ut övergick det i astma som kunde hålla på i flera månader. Ofta tog en ny förkylning vid när astman höll på att klinga av, berättar mamma Cristina.

Cristina har själv fått behandling hos Carl Edelman för sin migrän med gott resultat och det var när hon råkade nämna att Emma hade astma som Edelman berättade att han kunde undersöka även henne.

– Jag hade inte en tanke på att man för det första behandlar så små barn och för det andra kan lindra astma genom kiropraktik, skrattar Cristina.

Carl Edelman säger att många tror att man bara går till kiropraktorn för rygg- och nackproblem.

– Jag behandlar inte symptom utan de funktionsstörningar på kotorna – så kallat subluxationer – i ryggraden som genom störning på nervsystemet orsakar ohälsa, och det kan uttrycka sig som allt från astma till nackont, säger han.

Enligt Carl Edelmans synsätt finns det en inre intelligens i varje individ som inte bara håller personen vid liv utan som koordinerar, reparerar, återuppbygger och läker. Nervsystemet är det primära koordinerande systemet och är distributionscenter för den inre intelligensen. Subluxation orsakar en störning på nervsystemet och dess förmåga att skicka, motta och koordinera livskraft och intelligens.

– Avsikten med den kiropraktiska behandlingen är att reducera subluxationer och därmed förbättra nervsystemet så att det kan fungera som det ska. En sundare rygg, ett välfungerande nervsystem, en bättre hälsa och ökad livskvalitet är det önskade resultatet.

Flera vetenskapliga undersökningar har dokumenterat att kiropraktiska patienter upplever sig må bättre efter behandling, både fysiskt och psykiskt (se länk längre ner). Men Carl Edelman menar att den kiropraktiska behandlingen inte ersätter den traditionellt medicinska.

– Jag uppmanar alla som är bekymrade över ett symptom, även under pågående behandling hos mig, att konsultera sin läkare.

Både Emma och hennes mamma har tack vare kiropraktikbehandlingen kunnat trappa ner sin medicinering. Carl Edelman säger sig inte vara kompetent att diskutera dosering av läkemedel men har en generellt kritisk hållning till traditionell medicinering av symptom.

– Många andra typer av behandling handlar om att störa nervsystemets funktion. Detta gäller i synnerhet smärtstillande, muskelavslappnande, anti-inflammatoriska och humörpåverkande mediciner. Det en kiropraktor gör är att hjälpa kroppen till självläkning.

Nu får Emma visa hur en behandling går till. Hon lägger sig först på mage. Carl Edelman känner på hennes ryggrad och trycker till. Sen vänder hon sig på sidan och han lyfter försiktigt hennes huvud och knycker till. Emma verkar oberörd.

– Gör det ont? Frågar den för dagen assisterande reportern Frida, 6 år.

– Nä, säger Emma.

För säkerhets skull får även goselejonet Simba en behandling. Den assisterande reportern överger därefter sin post och hänger sig istället åt lek bakom draperi med den nu färdigbehandlade Emma. Uppskattad tidsåtgång från britslandning till draperilek: två minuter.

Har ni fått några kommentarer om att Emma går till kiropraktor?

– Alla som får höra det blir förvånade, framför allt för att hon är så liten. Men när vi sen berättar vad kiropraktik är blir de nyfikna, säger Magnus.

Pappa Magnus är nybörjaren i sammanhanget. Han har rygg- och nacksmärtor och har fått behandling sedan i vintras.

– Vi borde snart få familjeklippkort, skrattar Cristina.

11-minutersfilm om hur kiropraktik fungerar:

FAKTA

Kiropraktikens premisser enligt leg kiropraktor Carl Edelman

Nervsystemet (hjärnan, ryggmärgen och nerverna) kontrollerar och koordinerar allt i kropp och själ. När energin i nerverna flyter i överflöd och utan störning är kropp och själ till 100 procent koordinerad, självläkande, självkontrollerande och hälsosam. När det finns subluxationer (nervpåverkan eller skador) som hämmar nervsignalerna, ungefär som dålig kontakt på mobiltelefonen, fungerar man inte optimalt – hälsa och vitalitet blir nedsatt.

Subluxationer orsakas av vår oförmåga att hantera livets tre stora stressfaktorer; kemisk, mental och fysisk stress. Om subluxationer lämnas okorrigerade har de en förödande effekt på vår hälsa och välbefinnande, vilket leder till nedbrytning, funktionsstörning och ohälsa. En kiropraktor lokaliserar subluxationer, korrigerar dem, och orsaken till dem, och låter patienten läka på alla plan.

Kiropraktorer i Sverige

Legitimerade Kirorpaktorers Riksorganisation (LKR) organiserar de universitetsutbildade (utlandsutbildade) kiropraktorerna i Sverige. LKR är medlem i European Chiropractors Union (ECU) och World Federation of Chiropractic (WFC). WFC är medlem i Världshälsoorganisationen (WHO). LKR är också medlem i European Council of Chiropractic Education (ECCE), som granskar alla utbildningar till kiropraktor i Europa. ECCE är medlem i European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).

Kiropraktiska Föreningen i Sverige (KFS), organiserar flest legitimerade kiropraktorer i Sverige och driver Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Den svenskutbildade kiropraktorn står under högskoleverkets översyn. Socialstyrelsen utfärdar legitimationen efter godkänd examen från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan.

Läs också forskningsrapporter om kiropraktiska behandlingar:
http://chiropracticreport.com/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=45

http://www.kiropraktik.com/forskning.html

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...