BebisSömnKan man lära barn att inte kissa på natten?

Kan man lära barn att inte kissa på natten?

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto:iStock.com 208 Uppdaterad 28.11.11

Hon har varit torr dagtid sedan hon var tre. Nu är hon sex och kissar fortfarande i blöja på natten. Kunde vi gjort något annorlunda, frågar sig föräldrarna.

Olivia är en skärpt liten tjej och har varit tidig med det mesta: hon kunde alfabetet när hon var tre, läste när hon var fyra, förskolans matematikböcker avhandlades i förtid och nu när hon börjat förskoleklass går allt som på räls med skolarbete, kompisar och aktiviteter. Men på kvällen efter tandborstningen gör hon som de mindre barnen och tar på blöja innan hon går och lägger sig.

– Vi pottränade henne på dagtid när hon var tre år, men hur kan man träna på natten? Hon kissar ju i sömnen, säger hennes mamma Sara.

Föräldrarna har inte upplevt det som något problem att Olivia fortfarande har blöja och det beror mycket på att Olivia själv inte ser det som något konstigt.

– Men visst tänker man att det kan förändras när hon blir medveten om att jämnåriga inte har blöja. Än så länge har hon inte börjat sova över hos kompisar, bara hos våra föräldrar och de är ju vana och säger att det kommer att växa bort, säger pappa Michael.

På BVC har de fått olika råd beroende på vem de har talat med. Michael och Sara försökte ett tag att väcka Olivia för ett extra toalettbesök innan de själva gick och lade sig på kvällarna. Men tjejen är svårväckt och sover i loftsäng.

– Att bära ner vår 25 kilos-guldklimp för stegen är snudd på omöjligt och Olivia är för trött för att vara samarbetsvillig mitt i natten, säger Sara.

 

Barnläkare Søren Wille skrev sin doktorsavhandling om sängvätning 1994. Forskningen går framåt men det går långsamt.

– Det som framför allt har förändrats är att det finns en större förståelse för barnen. Sängvätning är inte en psykisk sjukdom och man klandrar inte föräldrar och omgivning som man gjorde förr. Det är bra för det tar bort skammen och gör det lättare för barn och föräldrar att berätta.

Även om själva orsaken till sängvätning delvis är okänd har man i alla fall kunnat fastslå att flertalet sängvätare har en för låg produktion av ett protein som heter vasopressin. Vasopressin minskar produktionen av urin på natten så att den blir mer koncentrerad. Det märks genom att urinen är mörkare. Om barnet inte producerar tillräckligt med vasopressin blir urinen ljus och riklig, blåsan blir överfull och barnet behöver kissa.

Många föräldrar anger ”djup sömn” som den sannolika orsaken till att deras barn kissar i sängen:

– Vetenskapliga studier har inte kunnat påvisa att sängvätarna sover tyngre än andra barn. Däremot verkar de ofta mer svårväckta och därför fokuserar forskning om sängvätning numera mycket på hjärnan och sömn/uppvaknande. Forskning kring sömn är dock ett mycket komplicerat område och vi har inte svaren ännu, säger Søren Wille.

Barn som lider av nattlig sängvätning märker inte när blåsan är full på natten. Det finns också teorier om att de eventuellt har en blåsa som drar ihop sig okontrollerat på natten trots att barnet har full kontroll på dagen.

Hjälper det att träna barnet?

– Jag tror inte man kan träna på ett enkelt sätt. Att väcka barnet på natten fungerar ganska dåligt eftersom uppvaknandet då inte kopplas till själva kissandet.

 

Vad finns det för metoder mot sängvätning?

Det finns en speciell madrass som larmar när barnet kissar. Min avhandling visade att 80% av de barn som använde denna madrass blev torra. Det finns också läkemedel som fungerar, ofta har de snabbare effekt än den larmande madrassen. Men problemet är att när barnen slutar ta läkemedlet så kommer sängvätningen ofta tillbaka.

Vad tycker du att Sara och Michael ska göra åt Olivias sängvätning?

– Hade Olivia kommit till mig så hade jag rekommenderat madrassen. Dessutom kan de ju låta henne sova närmare golvet istället för i loftsäng under tiden de testar metoden, säger Søren Wille.


Ska de sluta använda blöja?

– Inte om de inte upplever det som ett problem. Att ta bort blöjan botar ju inte henne från sängvätning – det blir bara blött i sängen i stället. Men om de bestämmer sig för att aktivt försöka få bukt med sängvätningen till exempel med den larmande madrassen så är det klokt att skippa blöjan under tiden. Dagens blöjor är så effektiva att barnet ofta inte känner att de är blöta. När Olivia vaknar av larmet så blir det en del i inlärningsprocessen att hon kan känna att hon är blöt. En annan aspekt är den sociala. Olivia börjar bli så stor att hon kanske snart vill sova över hos kompisar. Det kan bli att hon då själv upplever det som ett problem att hon sover i blöja.

FAKTA

10% av Sveriges sjuåringar kissar i sängen. 15% av dessa spontanläker varje år. Något fler pojkar än flickor är sängvätare; 60% mot 40%. Sängvätning är ärftligt och ärvs på pappans sida.

Källor: www.torrnatt.nu, www.sangvatning.nu

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...