Från 24 veckor och 0 dagar till 24 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 650 g
CRL: 21 cm
Full längd: 29 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 22 veckor gammalt. Det börjar fylla ut platsen i livmodern, och du känner rörelserna allt tydligare.

Balansorganet i örat är färdigt, och därmed kan fostret hålla balansen bättre. Till skillnad från vad många tror är livmodern ingen tyst plats. Fostret kan höra matsmältningsljud och pulserandet från stora kroppspulsådern, som ligger precis bakom livmodern. Vi vet dock inte hur mycket av ljuden som går fram. Kom ihåg att fostret är omgivet av fostervatten och har fostervatten i hörselgångarna. Tänk på vad du själv hör när du dyker i simbassängen.

Andningsorganen utvecklas fortfarande för att kunna andas luft, men lungorna överför inget syre till blodet eller avger koldioxid än. Detta sker genom moderkakan, via navelsträngen.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Ont i ryggen? Nu när magen börjar bli stor, och tyngdpunkten förskjuts framåt, kompenserar många gravida genom att luta sig bakåt. Fundera på vilka rörelser och kroppsställningar du mår bra av och vilka som sliter på dig. Fundera också på hur du använder din kropp när du arbetar. Tycker du att det är svårt? Kanske kan du få professionell hjälp av en fysioterapeut?

Känner du dig frisk och i god form, eller har du många graviditetsåkommor? Det finns mycket du kan göra för att väntetiden ska bli så bra som möjligt. Försök hålla dig aktiv, inte minst socialt. Gå gärna en promenad tillsammans med din partner varje dag – det är också ett bra tillfälle för er att prata om framtiden.

Vid den här tiden passerar ni ännu en milstolpe. Skulle barnet födas nu, så skulle det med intensiv behandling ha möjlighet att överleva. Chansen för att allt ska gå bra ökar för varje dag, vecka och månad som går, så det allra bästa är naturligtvis att barnet stannar kvar inne i magen ett tag till.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 26
Nästa artikelVecka 24
DELA