Från 22 veckor och 0 dagar till 22 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 450 g
CRL: 19 cm
Full längd: 27 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 20 veckor gammalt. Ögonbryn och hår blir mer synliga, och fostret rör mer och mer på ögonen. Ögonrörelserna kan faktiskt synas på ultraljudet. Nu täcker lanugohåret hela kroppen, men det är tjockast kring huvudet, halsen och ansiktet.

Benen är nu nästan lika långa som de kommer att vara i förhållande till resten av kroppen. Både arm- och benmuskler stärks nu och det påverkar fostrets rörelser, som blir ännu tydligare. Samtidigt fortsätter skelettets brosk att ombildas till ben.

Immunförsvaret håller på att utvecklas och kan hjälpa till att skydda den lilla kroppen mot infektion.

Hos pojkar börjar testiklarna nu vandra ner i pungen.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

De härliga sparkarna! En del har känt dem länge, andra har just känt de första rörelserna. Men nu är det ingen tvekan längre. Det är barnet som rör sig, och det kan hända att du känner det flera gånger om dagen!

Är det en vild liten krabat som bor inne i dig, eller är det en stillsammare typ? Kom ihåg att alla barn är olika – även inne i magen. Därför kan du inte jämföra det här barnet med eventuella syskon, eller med andra gravidas beskrivningar.

Sparkarna kommer att uppta mycket fokus framöver – på gott och ont. Har du inte känt något kommer du att bli orolig, och om det sparkar hela tiden kan det stjäla all uppmärksamhet. Det kan vara värt att veta att man inte känner av alla barnets rörelser. Hur tydligt man känner dem beror också på hur fostret ligger, i vilken riktning det sparkar, och inte minst hur kraftfulla sparkarna är. Det är sparkarna utåt mot magen man känner tydligast.

Av olika orsaker är det inte alla gravida som får i sig riktigt allt de borde. Kanske behövs det extra tillskott, till exempel av järn eller vitaminer. Be om utvärdering och råd hos barnmorska eller läkare när du är på kontroll.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 24
Nästa artikelVecka 22
DELA