GravidDe första tecknen på graviditet

De första tecknen på graviditet

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av av Heidi Nupen 742 Uppdaterad 10.07.08
Många kvinnor väntar med spänning efter att känna de första tecknen på att de är gravida. Och känner man inget kan man bli nervös. Det är viktigt att komma ihåg att varje graviditet är unik och att graden av symptom och kännetecken varierar. Tidpunkten för när de olika tecknen dyker upp skiftar också från kvinna till kvinna.
 
Vissa bara vet att de är gravida innan de har gjort testet, men det är också många som inte märker några symptom alls under de första veckorna. Inte bara symptomen skiftar, om du varit gravid tidigare betyder det inte att samma symptom ger sig till känna i samma tid som förra gången. Alla graviditeter är olika!
 
 
 
 
Spara dina tecken och börja odla din Minnehage!
 
 
Metallsmak
Kanske har du känt en märklig metallsmak i munnen under de senaste veckorna? Vissa gravida märker metallsmaken tidigt i graviditeten. Det är osäkert varför den uppstår. En möjlig förklaring kan vara att tandköttet blir känsligare under graviditeten, något som kan resultera i blödande tandkött.
 

Fästblödning?
Om du har haft en liten blödning under de senaste veckorna kan det ha varit en fästblödning. Den uppstår när ägget fäster i livmodern. Det är en ganska liten blödning med mörkrött eller brunaktigt blod. Ungefär en fjärdedel av alla gravida får fästblödning.
 

Ömma bröst

Ömhet i brösten är väldigt vanligt i början av graviditeten. Brösten börjar tidigt att förbereda sig på mjölkproduktion, och det är graviditetshormonet som styr utvecklingen. Samtidigt som mjölkkörtlarna börjar utvecklas växer också blodådernätet i brösten eftersom de närings- och immunförsvarsämnen som behövs för att producera mjölk leds via blodådrorna till cellerna i körtlarna.
 
Hos vissa kvinnor blir också bröstvårtorna större och både de och området runt (areola) blir mörkare. Varför de blir mörkare är osäkert, men man antar att det ska underlätta för barnet att se var maten är!
 

När får jag sova?
Ökat sömnbehov och en generell känsla av trötthet är väldigt normalt i början av graviditeten. Vissa blir så trötta att de nästan inte kan fungera i vardagen och tänker ständigt på sömn. Om du somnar bara du sätter dig ner i en stol så var inte orolig – hos de allra flesta avtar tröttheten efterhand.
Den fysiologiska grunden till den väldiga tröttheten är oklar, men din kropp jobbar på helvarv, det produceras massor av hormoner och det är stora förändringar överhuvudtaget som sker. Även när du vilar arbetar kroppen hårt med graviditeten. Tillåt dig att sova ett par timmar på dagen om du behöver och kan. Lyssna på kroppen! 
 

Illamående
 
Mer än hälften av alla gravida mår illa. Speciellt de tre första månaderna kan illamåendet vara rejält jobbigt. Tidigare pratade man om morgonillamående men det är missvisande eftersom illamåendet kan dyka upp när som helst under dagen, och särskilt om det var länge sedan du åt och blodsockret är lågt. Graviditetshormonerna kan påverka det centrum i hjärnan som styr illamående och kräkningar och det är antagligen grunden till att så många plågas av detta under graviditeten. En annan orsak till illamående är stress eller trötthet.
 
 
Har du inte mått illa alls? Var glad! Du är inte mindre gravid för det, du har bara tur!
För dig som inte har sådan tur, här är några tips som kan hjälpa (återigen, alla reagerar olika, testa och se):


Ät lite men ofta

Ät gärna strax före du blir riktigt hungrig
Om du mår illa på morgonen, prova att knapra på lite knäckebröd eller grova kex innan du går upp ur sängen
Ät mat som är rik på kolhydrater, tex: grovt bröd, müsli, potatis och ris
Drick mycket. Detta är särskilt viktigt om du kräks
Undvik allt som framkallar ditt illamående
Mycket frisk luft gör gott
Vila och sov mycket
Akupunktur kan hjälpa mot illamående 
Kosttillskott: vit B6 (50 mg per dag), ingefära och pepparmyntste


Halsbränna
Eftersom livmodern trycker mot magsäcken är det många som upplever halsbränna under graviditeten. Plötsligt reagerar du kanske på mat som du aldrig tidigare haft problem med. Surt innehåll från magsäcken pressas upp i halsen och du får en svidande känsla. Men halsbränna kan förebyggas:

 
Var försiktig med starkt kryddad och fet mat
Mineralvatten och mjölk kan lindra
Ät inte stora portioner mat, särskilt inte på kvällen
Undvik syrliga drycker
Ät huvudmålen vid fasta tider
Undvik att stressa
Lägg dig ett tag efter maten
Undvik tättsittande kläder
Undvik tunga lyft och böj dig inte kraftigt framåt
Sov högt med huvudet, lägg några telefonkataloger eller liknande under madrassen.

Huvudvärk
Vissa gravida plågas av huvudvärk. Det kan bero på hormonet progesteron. Att dricka mycket vatten och promenera ute i friska luften kan hjälpa. Om du är stressad eller om ditt jobb innebär kroppsställningar som kan förvärra saken bör du försöka göra något åt det. Den huvudvärk som inte har med stress eller muskelspänningar att göra försvinner oftast tidigt i graviditeten.
 

Nya matvanor?
Alla har hört historier om gravida som får plötslig stark lust till någon speciell mat. En del gravida kan plötsligt inte äta mat de tidigare tyckt om och vice versa. Om din dag inte fungerar utan att du slurpat i dig kaviar blandat med sylt eller müsli med ketchup så kan du nog bocka för detta symptom.
 
Trots att denna typ av nya matlust varit så uppmärksammat så vet vi fortfarande inte riktigt vad det beror på. Det kan vara hormoner som styr smak och matpreferenser, men varför och hur är alltså oklart. Så länge du äter med måtta och inte äter något som är skadligt för dig eller barnet så är det såklart okej att ge efter för dessa lustar. 
 
Det finns en variant på detta, pica, som dock är lite mer allvarlig och det hänger ihop med järnbrist. Kvinnor med pica får nämligen lust att äta sådant som inte kan klassas som mat -spikar, jord eller lera. Denna lust är inte helt nyttig att bejaka – om du lider av detta bör du istället kontakta barnmorska eller läkare.
 

Hur många symptom får jag?
Du kan få en, alla eller ingen. Vi är alla olika och det visar sig också under graviditeten.
 
För dig som har många plågor – försök lyssna till din kropp och gör det bästa av situationen. Unna dig själv ett lägre tempo och var inte rädd för att be om hjälp om du inte är i form. Kom också ihåg att även om du kanske mår pyton så har din bebis det bra i magen.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...