GravidBehöver du en gravidförsäkring?

Behöver du en gravidförsäkring?

behöver du en gravidförsäkring?
Av Charlotte Lundqvist 162 Uppdaterad 18.05.10
De senaste åren har allt fler försäkringsbolag kommit med särskilda försäkringar för gravida. En del kostar pengar andra är gratis. Vad är egentligen skillnaderna och vilka fallgropar finns det? Babyvärlden har jämfört alternativen hos Folksam, If, Länsförsäkringar och Trygg Hansa.
De senaste åren har det blivit allt vanligare att gravida väljer att teckna särskilda gravidförsäkringar. Alla de stora försäkringsbolagen har gratis alternativ som fungerar som marknadsföring gentemot blivande föräldar. Förhoppningen är att man ska välja att teckna en barnförsäkring när barnet väl är fött.
– Det är ett sätt att få folk att prova på oss. Är de nöjda hoppas vi att de fortsätter som kunder och köper en ny försäkring när tiden gått ut, säger If:s presskontakt Caroline Uliana.
I de kostnadsfria försäkringarna ingår ofta en begränsad olycksfalls- och livförsäkring för mamman och barnet. Som blivande förälder är det viktigt att vara medveten om att de inte täcker allt och att ersättningsbeloppen är låga.
– Det är inga jättehöga ersättningar men skulle jag ha varit gravid idag skulle jag absolut ha tecknat åtminstone gratisförsäkring, sannolikt hade jag även betalat för en, säger Camilla Bratt, informationsansvarig för Konsumenternas försäkringsbyrå.
 
Vill man ha utökat skydd kan man teckna en graviditetsförsäkring för mellan 660-1 700 kronor. De utökade försäkringarna kan bland annat ge rätt till ersättning vid sjukhusvistelse under de första månaderna, invaliditetsersättning till mamman och barnet och i vissa fall ersättning för medfödda sjukdomar hos barnet.
 
Gravidförsäkringarna gäller ofta de första sex månaderna efter förlossningen men Camilla Bratt rekommenderar ändå blivande föräldrar som vill ha en riktig barnförsäkring att teckna en sådan så fort som möjligt. Risken med att vänta är att om barnet drabbas av sjukdomar, allergier eller eksem kommer försäkringsbolaget att föra in undantagsklausuler för dessa sjukdomar i barnförsäkringen.
 
– Det är vanligt att man tänker att barnet är försäkrat och väntar till det fyllt fem och en halv månad innan man börjar titta på barnförsäkring. Men skyddet i en graviditetsförsäkring är väsentligt mindre än i en barnförsäkring, så tänker du teckna en riktig barnförsäkring så bör du göra det så tidigt som möjligt.
 
Flera av försäkringsbolagen har begränsningar för vilka graviditetsveckor försäkringen gäller. Om det vid ultraljudet visar sig att det är något fel på barnet är det svårt att få en gravid försäkring. If har också valt att begränsa sig till mammor under 45 år, med en högre premie för mammor över 40 år.
 
 
Har du erfarenheter av gravidförsäkringar? Bra/dåliga? Kommentera här nedan!
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...