GravidHudbristningar - vad kan man göra?!

Hudbristningar – vad kan man göra?!

Hudbristningar - vad kan man göra?! Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 185 Uppdaterad 22.04.09
Inte nog med att man blir illamående, tung och trött - många gravida får också hudbristningar när huden töjs ut över magen och höfterna. Finns det något botemedel mot detta? Och vad göra om de redan finns där?
Strekkmerker

Hudbristningar vid graviditet (straie distensae) Är skador i den delen av underhuden som kallas läderhuden. Striorna, eller strimmorna, uppstår på grund av snabb uttöjning, snabb växt, viktminskning eller viktökning hos både män och kvinnor. Men oftast är det gravida kvinnor som får dem.

 
Kollagen är ett protein som bland annat gör vår hud elastisk. Under graviditeten växer magen så snabbt att den naturliga produktionen av kollagen sätts ur spel. Huden sträcks ut snabbt och på vissa ställen brister hudvävnad. Bristningarna ser ut som blåröda strimmor. Man kan också känna dem som små veck i huden.
 
För många är det inte bara magen som genomgår rejäl tillväxt under en graviditet, även bröst, höfter, rumpa och lår kan växa och därför kan det också på dessa områden uppstå bristningar. Enligt patienthandboken får så mycket som 90 procent av alla gravida hudbristningar mot slutet av graviditeten.
 

Strekkmerker 10 måneder etter fødsel.

Kärringråd
En sökning på nätet eller en frågerunda i vänkretsen kan ge otaliga tips på mirakelkurer. Kakaosmör, majsolja, vitamin E, Omega 3, mandelolja, olivolja, Tahitian och inte minst dyra krämer är bara några av dessa. 

 
Dessvärre är inga av dessa råd dokumenterat effektiva. Krämer och salvor som man tillför huden utifrån kan öka hudens smidighet, men de tränger inte så långt in i huden som bristningarna sitter. Sen visar en del undersökningar på att hudbristningar har genetiska orsaker och alltså inte kräver någon större viktuppgång.
 

Strekkmerker etter fødsel.

Är det ingenting som hjälper?
Vissa upplever att bristningarna kliar, och då kan det verka lindrande med feta krämer. Vissa säger att man kan ge sig själv regelbundna rejäla massager för att öka blodgenomströmningen. Massage är ju härligt – så det kan väl vara värt ett försök…

 
När väl bristningarna är där är det inte mycket man kan göra för att bli av med dem. Vissa kliniker ger laserbehandlingar som bygger upp strukturen i huden igen, men allt försvinner ändå inte under en sådan behandling. Eventuell kirurgi går naturligtvis att göra, men det kostar en slant och täcks ju inte av det offentliga… Lyckligtvis är det så att bristningarna går tillbaka och bleknar efter graviditeten – den röda färgen ersätts vanligen med din vanliga hudfärg.
 
Träning av magmusklerna efter graviditeten är bra eftersom huden då stramas upp, vilket gör att strimmorna inte syns så tydligt.
Strekkmerker før fødsel
 
 
Man får försöka tänka att bristningarna vittnar om det otroliga som du och din kropp varit igenom.
 
Har du goda råd mot hudbristningar, något som hjälpt dig? Dela dem med andra läsare här i kommentarsfältet!
 
Källor:
Barnmorska Monica Moland
Patienthandboken
Hälsomagasinet Puls
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...