BebisSömnproblem - kolik

Sömnproblem – kolik

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 477 Uppdaterad 14.04.08
Vid sömnbesvär är det ofta insomningen som är det största problemet. Det gäller både när barnet ska sova under dagen, på kvällen och om det vaknar under natten.
Kolik är ingen sjukdom, utan ett tillstånd som ofta definieras så här: oro och gråt hos friska barn som varar under mer än tre timmar varje dygn, under mer än tre dagar varje vecka och under mer än tre veckor. Ofta ser man ett fast mönster under dygnet, där barnet gråter under eftermiddagen och kvällen eller natten. Koliken startar ofta vid två–tre veckors ålder och hos de flesta går den över när barnet är cirka tre månader, hos andra lite senare.
Det finns många olika förklaringar till kolik. Det vanligaste är att man tror att tillståndet har att göra med luftsmärtor och att det beror på att barnet inte får rapa tillräckligt under och efter måltiderna. Mammans kosthållning tros också kunna inverka om barnet ammas. Undersökningar visar att mammans konsumtion av komjölk kan ge barnet kolikbesvär. Om mamman undviker alla produkter som innehåller komjölk, kommer koliken att försvinna alternativt bli bättre hos ungefär en tredjedel av barnen. En del menar också att livsmedel som kål, lök och jordgubbar inte är lämpliga om barnet ammas. Det har påvisats att barn till rökande mammor löper större risk att få kolik.
 
Andra förklaringar är att barnet kan vara allergiskt, att det kan vara överkänsligt mot yttre stimuli som ljus och ljud och att det kan vara över- eller understimulerat.
Kolik är svårt att behandla, men du bör alltid berätta om symptomen när du är på vårdcentralen eller BVC alternativt talar med en läkare, så att andra tillstånd och sjukdomar kan uteslutas. Om du är osäker på om barnet får i sig tillräckligt med mat, kan det vara klokt att boka tid för extra viktkontroll på vårdcentralen eller BVC.
 
Det viktigaste som föräldrarna kan göra när barnet har kolik är att ställa in sig på att de närmaste veckorna kan bli jobbiga och att det inte är säkert på att de lyckas göra något åt koliken. Det finns många olika koliktips och vissa upplever att en del råd har god effekt, men erfarenheterna visar att det inte finns ett enda råd som fungerar för alla.
 
Var generös med mys och kroppskontakt. Koliken är en belastning både för det lilla barnet och för föräldrarna, men det är viktigt att inte allt fokus ligger på gråtperioderna. Kanske är babyn glad och belåten under morgonen och förmiddagen. Njut av de fina, lugna stunderna du har tillsammans med ditt barn. Även om det kanske inte verkar så nu kan du senare komma att minnas den här perioden som en av de bästa i ditt liv.
Du bör ta upp barnet när det gråter. Så små barn går inte att skämma bort! En del upplever att barnet blir lugnare av att man bär det med det så kallade kolikgreppet (när barnet ligger på mage över din underarm). Andra barn blir lugnare om de får åka en tur i vagnen eller bilen. I så fall brukar många också ha goda erfarenheter av en Baby Rocker, som fästs på sängen och avger ljud och vibrationer. Vårdcentralen har information om Baby Rocker.
Försök att reducera mängden luft som barnet sväljer när det ammas. Under amningen bör barnet inte ligga helt rakt utan halvt sittande eftersom luften då kommer ut. Se till att barnet har näsan fri så att det blir lätt att andas. Om brösten är väldigt fulla kan det vara en idé att pumpa ut lite bröstmjölk så att mjölkflödet inte blir för stort. När barnet är färdigt med ett bröst bör det få rapa, antingen genom att hållas upp eller också genom att få ”sitta” i knäet.
 
Om barnet får mjölk från nappflaska bör hålen i nappen vara avpassade efter barnets sugförmåga.
Se till att barnet får rapa ordentligt. Om det är svårt att få upp luften kan barnet ligga lite på höger sida eller på mage (under uppsikt) efter måltiden.
För vissa har det fungerat bra med kiropraktik, akupressur och fotzonsterapi, men ingen av dessa behandlingsformer har någon dokumenterad effekt. Babymassage har hjälpt vissa kolikbarn. Även om massagen inte skulle ge någon effekt på ditt barn, kan det i alla fall ge många mysiga stunder på skötbordet och det kan hur som helst göra att det känns bättre för barnet.
Du kan kanske också fundera över om det kan finnas faktorer i hemmet eller familjen som gör barnet oroligt. Det kan vara allt från höga ljud till dålig stämning. Barn är känsliga varelser och oro kan ofta yttra sig som magproblem. Ta kontakt med BVC om du vill diskutera detta med någon utomstående.
Om barnet har kolik blir det mycket bärande under en period. Tänk på att kolik inte varar för evigt – det rör sig faktiskt bara om några få veckor.
 
VAD HJÄLPER?
För vissa barn lindras koliken när de får sockervatten. Det är faktiskt det enda av de vanliga koliktipsen som är vetenskapligt dokumenterat. Te gjort på körvel eller fänkål kan också hjälpa, liksom minifomdroppar. Minifom kan köpas på Apoteket.
 
Sockervatten: Blanda 1 struken matsked socker (12 g) med 1 dl vatten. Ge 1–2 teskedar sockervatten med ett par timmars mellanrum
 
Körvel- eller fänkålste: 1 tesked körvel eller fänkål till 1 dl vatten får koka i 2 minuter och därefter dra i 2 minuter innan det silas. Ge 1 matsked till barnet vid varje måltid (eventuellt utblandat i mjölken).
 
MAGMASSAGE
En del tycker att magmassage hjälper. Så här gör du:
• Vattenhjulet: Lägg höger hand precis under babyns bröstkorg och för den mot dig som om det var sand i den. Gör samma sak med vänster hand. Fortsätt växelvis med höger och vänster hand i en jämn rytm.
• Knä i mage: Håll ihop babyns knän och för dem försiktigt mot babyns mage och håll dem där i 6 sekunder. Släpp försiktigt ut benen igen och skaka dem lite.
• Sol och måne: Lägg vänster hand på den nedre delen av babyns mage. Smek i en cirkel medsols över hela magen. Lägg därefter höger hand på den övre delen av babyns mage och gör en halvmåne på den vänstra delen av magen. Växla mellan solen och månen – först solen och sedan månen.
 
En massagerunda består av:
• 6 vattenhjul med varje hand • 6 sol och måne
• Knä i mage • Knä i mage
 
Gör 2–3 rundor direkt efter varandra två gånger om dagen. Prata under tiden som du masserar. Det har en lugnande effekt. Om babyn har fasta gråtperioder kan det vara bra att massera ½–1 timme innan de brukar börja. Det kan ta upp till två veckor innan barnet blir bättre, men ofta går det fortare.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...