BebisSömn för barn ett till tre år

Sömn för barn ett till tre år

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 3597
Det är vanligt att barn börjar på dagis eller hos dagmamma vid ungefär ett års ålder. Detta innebär en stor omställning för barnet – men även för föräldrarna. Dagarna blir mer hektiska och det är nu ännu viktigare att man har rutiner och struktur i tillvaron för att vardagen inte ska upplevas som ogripbar och kaotisk för de små. För de vuxna i familjen kan bristande nattsömn vara en större belastning när båda föräldrarna arbetar utanför hemmet.

Många småbarn kan bli svårare att få i säng under den här perioden.Tvåårstrotsen gör sig gällande även när det gäller läggning.

När småbarn tillbringar mer tid tillsammans med andra barn utsätts de också i högre grad för smitta och sjukdomar, och många blir oftare sjuka när de har börjat på dagis. Det är väldigt vanligt med förkylningar och snuva, och detta kan leda till problem med nattsömnen under en period då många har etablerat goda sovvanor. Det kan vara en utmaning för föräldrarna att få in barnet i de goda vanorna när det är friskt igen, men om de inte klarar det kan det lätt uppstå en ond cirkel: barnet sover dåligt och detta kan försvaga immunförsvaret, vilket i sin tur gör att barnet blir ännu mer utsatt för sjukdomar och fler vaknätter.

Om barnet har varit sjukt och fått sova i föräldrarnas rum eller säng under några nätter, är det en bra idé att återgå till de vanliga rutinerna och lägga barnet i den egna sängen så snart sjukdomsperioden är över. Fundera också över om det verkligen är nödvändigt att bryta de goda rutinerna bara för att barnet är sjukt. God sömn är till stor nytta för ett barn som inte mår bra, så om du klarar att hålla fast vid det inarbetade sömnmönstret kan det vara en fördel.

För många barn i den här åldern är det inte ovanligt att aptiten minskar. Många föräldrar blir bekymrade och frestas att ge barnen mjölk om natten för att de ska få i sig tillräckligt med näring. Då är det kanske bättre att acceptera att matlusten kan variera lite och hålla fast vid de goda vanorna under natten. Tänk också på att för mycket mjölk minskar barnens aptit på annan mat.

Barnet blir allt modigare när det gäller att utforska sin omgivning, men den nya självständigheten kan emellanåt också öka behovet av närhet till föräldrarna under natten. Det behovet kan förstärkas av exempelvis flyttningar, nya syskon eller andra förändringar i familjen. Hantera detta på ett medvetet sätt. Det är viktigt att barnet känner sig tryggt och älskat, men försök ändå att på ett så skonsamt sätt som möjligt hålla fast vid den goda vanan att låta barnet sova i sin egen säng.

I tvåårsåldern kan många småbarn tycka om att utmana läggningsritualerna. Därför kan det vara klokt att i god tid tala om för barnet att det snart är läggdags, så att det är förberett på att det snart måste avsluta leken. Även nu är det guld värt med fasta rutiner kring läggningen. När barnet väl är i säng kan det vara mysigt att prata om vad barnet har upplevt under dagen – och vad det har att se fram emot nästa dag.


Gå upp på egen hand

Vissa barn klarar att ta sig upp ur sängen redan vid ett och ett halvt års ålder. Du måste fundera över hur du hanterar att barnet kommer till din säng om natten på bästa sätt. Vill du inte att barnet ska sova hos dig måste du vara bestämd. Har du väl en gång börjat låta barnet komma upp i din säng blir det svårare att säga nej nästa natt. Detta måste du också prata med din partner om, så att ni är överens om hur ni ska reagera gentemot barnet.

Undvik "jetlag" under helgarna

Många föräldrar vill gärna att barnen ska sova lite längre på helgen, så att hela familjen kan få en lugn start på dagen. Kanske pressar barnet själv på för att få vara uppe längre och då är det lätt att ge efter för frestelsen att kanske själv få sova lite längre. Men de flesta barn vaknar ändå vid samma tidpunkt. Och har de fått för lite sömn kan det påverka humöret resten av dagen.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...