BebisFödoämnesöverkänslighet

Födoämnesöverkänslighet

Av Sofia Sveréus, Svenska celiakiförbundet 73 Uppdaterad 17.06.08
Födoämnesöverkänslighet är vanligt hos små barn, och i många fall kan det växa bort i takt med att barnen blir större. Men vad gör du om du misstänker att ditt barn inte tål allt? Som vuxen kan man ibland pröva sig fram, men när det gäller barn rekommenderar man att testa på BVC eller hos husläkaren.
De flesta allergitester genomförs genom ett (lite läskigt men snabbt avklarat) stickprov. Vad händer då om testet är positivt? Många föräldrar känner sig osäkra inför hur allergin ska hanteras; givetvis gäller det att följa rekommendationerna som sjukvården ger, men vad vet de om att Ali verkligen ÄLSKAR glasstårta eller att Wilma i princip bara LEVER PÅ glutenfyllda pannkakor?
 
Ofta har landstinget dietister som kan ge tips på allt från ingrediensförklaringar till hur man gör en glutenfri tårta. Det kan också vara en god idé att samla på sig själv en liten kunskapsbank med recept att sticka i händerna på frågande farbröder eller stressad dagispersonal.
 
Om du misstänker att ditt barn är födoämnesöverkänsligt:
– Kontakta BVC eller husläkarmottagningen, de ger råd och tips om hur du ska göra för att testa.
 
Tips vad du gör om ditt barn får en diagnos:
 
– Skaffa ett ingredienslexikon över olika livsmedel – man tröttnar snabbt på att fundera inför varje grej i mataffären.

– Läs på förpackningar, ibland finns mjöl eller mjölk i annat än man tror.

– Kolla in ersättningsprodukterna. För både laktos- och glutenintoleranta finns en mängd ersättningsprodukter, som glutenfritt bröd eller mjölmix, laktosfri mjölk, yoghurt och så vidare.

– Gör en receptbank. Det låter knepigare än vad det är – på många receptsajter har man möjlighet att fylla i ett allergialternativ. Är du medlem i en medlemsorganisation för födoämnesöverkänsliga kan du dessutom få hem recepttips och nyheter i brevlådan.

– Berätta för släkt, vänner, dagis om den nya allergin. Ge gärna tips på alternativa maträtter (från din nya schysta samling!). Det finns ingen så tråkigt som att knapra på ett kex när de andra barnen på dagis får glass, och ofta är det inte alls svårt att hitta på ett roligt alternativ.

– Sista men inte minst – all mat är inte farlig! Det är lätt att känna sig nervös inför all kontroll och informationsinsamling, men det är ju bara i syftet att få en liten plattform för att äta så mycket som möjligt som vanligt. Låt barnet njuta av allt det faktiskt tål!
 
 
Gluten- och laktosfri pannkakstårta

Ingredienser till pannkakorna (ca 12 st):

4 dl laktosfri mjölk
2 dl glutenfri mix, fin (finns i glutenfria hyllan i mataffären)
2 ägg
2 msk smält laktosfritt smör
salt

Använd elvisp och vispa samman mjölk och mjölmix kraftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa en jämn smet. Blanda ner det smälta smöret och saltet. Stek som vanligt.

(pannkakorna kan göras i förväg och förvaras i kylskåp)

Tårtfyllning:

1 paket soja- eller havreglass
1 paket valfria frusna bär (hallon eller blåbär är jättegott)
(+ ev lite socker om bären är sura)

Färska bär och florsocker till garnering

Gör så här:

Tina bären och smaka ev. av med lite socker. Ta ut glassen en stund i förväg så blir den lättare att jobba med. Lägg en pannkaka på ett fat (använd ett stort fat, det kommer att spillas!), toppa med ett lager glass och tinade bär, och fortsätt varva till önskad höjd. Toppa med färska bär och pudra sist över ett tunt lager florsocker (den som vill vara onyttig kan också ringla över lite gluten- och laktosfri chokladsås).

Servera genast!

OBS! Barn som är mjölkproteinallergiska kan inte äta laktosfria produkter. Byt i så fall mjölken till havremjölk eller rismjölk (sojamjölk ger för mycket smak) och byt smöret till vegetabiliskt margarin.

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...