BebisAtt leva ihop behöver inte nödvändigtvis betyda att leva tillsammans

Att leva ihop behöver inte nödvändigtvis betyda att leva tillsammans

Av Av P. Wallgren/M. Eriksen, ill.foto: Istockphoto 187 Uppdaterad 24.05.11

Många par lever vid sidan av varandra i parallella liv. Att dela hus, plikter, barn och säng är inte nödvändigtvis det samma som att ha ett förhållande, menar relationsterapeuten Kerstin Torstrup. Jakten på att hela tiden framstå som bra, framgångsrik och hinna med allt är ett hot mot kärleksrelationen, säger hon.

På måndag ska mamma på spinning samtidigt som pappa ska följa med storebror på fotbollsträning. På tisdag jobbar han övertid. På onsdag är det tjejträff. Torsdagar spelar pappa innebandy och på fredag är det löningspilsner med kollegorna. I helgen är det först fotbollsturnering på dagen och besök av familj och vänner på kvällen. Dessutom ska man posta fina bilder på facebook och bloggen. Man ska hinna städa och kanske sköta om trädgården etc. Det är så mycket vi ska och vill hinna, men vi bör akta oss så att det inte alltid är förhållandet som kommer i andra hand.

– Det är så mycket man ska hinna med. Utöver att vara en bra förälder har man vänner och kollegor som alla kräver sitt. Man har saker som måste tas om hand och ärenden som måste uträttas. Allt kanske på bekostnad av den egna tiden tillsammans, säger relationsterapeut Kerstin Torstrup.

Hon möter ofta par med den här typen av problemställningar i sitt jobb. För även om Torstrup menar att vänskap och ett socialt liv även utanför hemmet är viktigt gäller det att vara medveten om hur man prioriterar sin tid.

– Några önskar kanske att de oftare kunde gå ut och äta god mat tillsammans men blir det för stressigt är det den gemensamma aktiviteten som ryker först. Det handlar om att medvetet prioritera sin partner och låta ens relation komma först, säger hon.

Kärleken håller sig inte vid liv av sig själv

– Inget förhållande är det andra likt, så jämför inte med vad andra gör eller inte gör. Kom fram till vad som fungerar bäst för er och vad som måste till, uppmanar Torstrup.

Torstrup menar att vi lever i en tid där perfektion är idealet. Fasaden ska vara perfekt och gärna synlig i form av materiell standard, trendiga kläder, fina bilar och så vidare.

– Det är tydligt på facebook och i bloggar, men också i samhället generellt att man ska framstå som vällyckad på alla sätt och vis. För många blir det kanske lite för viktigt att visa fram den flotta fasaden och därmed också svårt att tacka nej till erbjudanden som framhäver just denna. Speciellt jämfört med att sitta hemma i soffan med sin partner, säger Torstrup.

Men att framstå som vällyckad behöver inte vara negativt. Så länge förhållandet inte kommer i andra hand finns det inga hinder mot att gå upp i både hobbyer och vänskapsrelationer. Men det gäller att vara medveten om hur man prioriterar.

– Väldigt många ställer för höga krav på allt i livet. Det kan göra att saker och ting blir krampaktiga och slukar mycket tid. Jag menar – slappna av lite grann. Vad är bra nog?

Lyssna, anklaga inte!

För par som känner sig träffade av beskrivningen om att leva ihop men vid sidan av varandra är Torstrup klar över vad som kan hjälpa.

– När man hamnar i en sådan här situation är det väldigt lätt att inrikta sig på det som är negativt. Att fokusera på allt partnern gör fel eller kanske har slutat att göra helt och hållet. Istället för att man kommer till rätta med orsaken till problemen är det enkelt att anklaga varandra men inte särskilt konstruktivt. Se hellre nyktert på problemen och samtala i lugn och ro. Lyssna till varandra och berätta hur ni upplever det. Kom ihåg att bägge ska få komma till tals och var uppmärksam på hur den andre upplever situationen, säger Torstrup.

För en del, kan den här typen av samtal fungera som en väckarklocka. Tycker man att det är svårt att inleda det samtalet kan man till exempel prova att ta utgångspunkt i hur man vill ha det i framtiden. Att beskriva hur man skulle vilja ha det om ett år och hur man önskar att ha det tillsammans kan vara ett bra sätt att få igång en diskussion.

Vilka gemensamma drömmar har ni?

– Kanske saknar paret att göra saker och ting tillsammans. Saker som de gjorde innan de fick barn eller innan de blev uppslukade av alla andra måsten som ska hinnas med. Det finns ju en grund till att de en gång blev ett par. Vad gjorde att de valde varandra? Går det att hitta tillbaka till det? Det handlar om att hitta tillbaka till varandra, säger Torstrup.

Förändringar sker inte över en natt och kräver ofta att man gör en del uppoffringar. Alla familjer och par är olika och måste själva komma underfund med vad som fungerar. Men så länge man ser över sina prioriteringar och hittar kvalitetstid för varandra ska det vara möjligt att väcka en slocknad passion till liv, menar Torstrup.

Flytta fokus

För många är tid och ekonomi nyckelord. En vacker fasad kostar ofta pengar och många är oeniga om hur ekonomin ska prioriteras. Dessutom tar det mycket tid att hålla koll på alla måsten; hur man ska se ut, vilken interiör som är inne eller hur man nu önskar uttrycka sig.

– För all del, jag värdesätter också det som är snyggt och vackert. Men ibland är det faktiskt så att man väljer en dyr designlampa istället för restaurangbesöket med sin partner. Vilket kanske är helt okej men samtidigt ett val som man tar och måste kunna stå för, säger hon.

Torstrups erfarenhet är dock den att även om par lever i den här typen av parallella liv utan att sätta av tid till varandra behöver det per automatik inte betyda slutet på förhållandet.

– Så länge det finns hopp och vilja hos båda parter kan det gå bra, säger hon.

Läs mer: Tre tecken på att ni fortfarande hör ihop

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...