BebisSjukdomarFörsta hjälpen vid sjukdom

Första hjälpen vid sjukdom

Av Bebisvarlden 171 Uppdaterad 06.12.07
Feber är kroppstemperaturer på 38 ˚C eller däröver. Tänk på att spädbarn inte har så välutvecklad förmåga att reglera kroppstemperaturen under de första månaderna av sitt liv. Därför är kroppstemperaturen inte något tillförlitligt symptom på att barnet är sjukt (eller friskt), utan måste bedömas mot bakgrund av barnets allmäntillstånd och andra symptom.
SÅ HÄR GÖR DU VID FEBER
En tumregel kan vara att man bör samråda med en läkare om barnet är under 6 månader eller om febern är över 40 ˚C hos större barn.
 
FEBERKRAMPER
Hög feber kan ge krampanfall hos små barn. Barnet kan bli mycket svettigt, knyta händerna och bli stel i hela kroppen. Ryggen spänns, ögonen kan rulla, blicken stelnar och barnet kan hålla andan och bli blå i ansiktet.
SÅ HÄR GÖR DU VID FEBERKRAMPER
• Se till att det finns plats kring barnet om det har kraftiga, okontrollerade rörelser. Lägg kuddar och mjuka textilier kring barnet så att det inte skadar sig.
• Klä av barnet för att sänka kroppstemperaturen. Se till att barnet får frisk luft utan att frysa. Badda barnet med en fuktig tvättlapp.
• När barnet är avkylt kommer kramperna att försvinna. Lägg barnet på sidan och täck över det med en tunn yllefilt.
• Åk till sjukhus eller närmaste vårdcentral.
 
UTTORKNING (DEHYDRERING)
Små barn kan lätt bli uttorkade i stark värme och vid sjukdom. Vätskeförluster sker snabbare – och är allvarligare – för barn än för vuxna. Det är därför viktigt att barn inte blir alltför varma och att de får i sig tillräckligt att dricka. Detta är särskilt viktigt när man är på resa och bryter de dagliga rutinerna.
SÅ HÄR GÖR DU VID UTTORKNING
Kontakta en läkare så snart du misstänker att barnet är uttorkat.
Symptom kan vara apati, insjunkna ögon, snabb puls, blekhet och reducerad urinproduktion.
VÄTSKEERSÄTTNING MOT TURISTDIARRÉ
På apoteket kan du köpa vätskeersättningspulver, som kan vara bra att ha hemma. Det innehåller en lämplig mängd socker och salt och ska blandas med kokt, kylt vatten eller flaskvatten. I annat fall kan du ge barnet sockerhaltig läsk uppblandat med vatten: en del läsk och två delar kokt, kylt vatten (eller flaskvatten).
 
HJÄRNHINNEINFLAMMATION
Hjärnhinneinflammation är en infektion i centrala nervsystemet som kan orsakas av såväl virus som bakterier. Det är ett livshotande tillstånd som kan utvecklas mycket fort. Symptomen påminner om influensasymptom med hög feber, muskelvärk och ledsmärtor, huvudvärk, ljuskänslighet och illamående. Det är också vanligt med nackstelhet, men inte alltid hos barn. Barnet kan ge ett frånvarande och omtöcknat intryck, så att det är svårt att hålla kontakten med det.
Tillståndet kan förvärras och barnet falla i koma. Bakterien kan spridas i blodsystemet och orsaka särskilda utslag, s.k. petekier, som är små blödningar i huden. Dessa utslag försvinner inte när vi trycker ett glas mot huden. Petekier kan även förekomma vid andra, ofarliga tillstånd.
 
VAD GÖR DU VID HJÄRNHINNEINFLAMMATION?
Kontakta omedelbart läkare om du misstänker hjärnhinneinflammation. Det är viktigt att barnet får genomgå läkarundersökning och behandling så snart som möjligt.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...