BebisAmning och matKostråd för ammande

Kostråd för ammande

Av Bebisvarlden 806 Uppdaterad 22.04.08
En fullammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl modersmjölk per dag. Detta är energikrävande och många får ökad aptit under den här tiden. Som ammande mamma är det bästa du kan göra för ditt barn att ta väl hand om dig själv. Följ samma kostråd som under graviditeten – det är bra kostråd som fungerar hela livet.
Nyblivna föräldrar vill förstås att barnet ska ha det så bra som möjligt och det är lätt att sätta sina egna behov åt sidan. Men en kost som innehåller följande födoämnen gör att både du som ammande mamma och barnet får i er de näringsämnen ni behöver:
• Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter som bönor och linser
• Grovt bröd och grov müsli
• Magra mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt
• Magert vitt och rött kött
• Fet fisk som makrill, sill och lax samt mager fisk som torsk och sej
• Olivolja och rapsolja till sallader och matlagning
• Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks
• Vatten att dricka
Amning är energikrävande och ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt. Livsmedel med mycket socker och fett innehåller inte så många andra näringsämnen och bör inte utgöra någon större del av kosthållet.
 
D-vitamin och omega 3-fettsyror kan det lätt bli för lite av, så om du inte äter fet fisk regelbundet bör du ta fiskolja. Omega 3 är en gemensam benämning på en grupp fettsyror som är betydelsefulla för bland annat nerv- och muskelcellerna och för bildandet av hormoner och signalmolekyler i kroppen. De är också viktiga för hjärnans utveckling.
Kalcium är det mineral som det utsöndras mest av i modersmjölken, och ammande kvinnor behöver få i sig ca 50 procent mer kalcium. Använd magra mjölkprodukter. Ammande kvinnor bör dricka mycket vätska fördelat över dygnet, både när de är törstiga och gärna även medan de ammar. Kranvatten, mineralvatten, örtte, lättmjölk och juice är bra, och även vanligt te och kaffe är helt i sin ordning. Vegetarianer kan eventuellt behöva tillskott av järn och vitamin B-12.
 
SE UPP …
Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att undvika vissa livsmedel. För aktuell information, se kostråden på www.slv.se.
Vissa livsmedel som mamman äter kan göra barnet oroligt. Detta gäller till exempel kål, kålrot, broccoli, bönor, lök, rabarber, aprikoser eller katrinplommon och mycket kaffe (över tre koppar om dagen). Jordgubbar, melon och annan färsk frukt i stora mängder kan också leda till kolik och diarré hos barnet. Här får man prova sig fram.
Om barnet har kolik kan du försöka stryka mjölken från kosten under en veckas tid. Ibland måste alla typer av mjölkprodukter tas bort innan barnet blir bättre. För dem som stryker mjölk och mjölkprodukter från kosten är det viktigt att ha ett varierat kosthåll som säkerställer intaget av proteiner och kalcium. Eventuellt kan man behöva komplettera med kalciumtabletter.
VILL DU GÅ NER I VIKT MEDAN DU AMMAR?
I så fall bör du inte gå ner mer än ett kilo i veckan eftersom det kan reducera mjölkmängden. Vid viktminskning ökar dessutom utsöndringen av miljögifter från fettvävnaden och de kan gå ut i mjölken. Vid amning går man automatiskt ner i vikt och om man låter viktminskningen ta lite tid är chansen större att man får ett bestående resultat.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...