Du är här:  > MinStory: ”Amning är n...

MinStory: ”Amning är naturligt”

 

En ny undersökning från Socialstyrelsen visar att färre mammor ammar
och det under kortare tid. Amningshjälpen menar att det beror på att
det blivit känsligt med amning på offentlig plats.

Elisabeth har sju barn, hon har ammat dem alla när de behövde det. Ibland offentligt. Vad tycker du om offentlig amning? Rösta längst ner!

"Jag har sju barn. Jag har ammat dom alla. Två av dom slutade tidigt men de övriga ammade jag mellan 9-12 månader. Jag var ute bland folk. Gick till affärer och tittade samt till lekparkerna. Jag gick i och för sig aldrig till ett bibliotek men mycket väl till andra ställen där det fanns folk.

Blev mitt barn hungrig så gick jag och satte mig och ammade barnet. Naturligtvis så var jag diskret men barnet fick mat. Jag kan inte minnas att det var amningsförbud på den tiden. I alla fall inte med mina fem första barn. Men idag är det visst amningsförbud på vissa ställen. I övrigt är det diskret amning som gäller, hur man nu gör det egentligen. För när man ammar så visar man ju inte bröstet i sig utan den som väljer att stirra på en ammande kvinna ser ju bara ett litet barn som får sin mat.

Sen finns det kanske dom som inte skyler sig när de ammar. Det kan jag ju tycka att man gör som respekt för sitt barn och andra runtomkring och inte att förglömma - respekt mot sig själv. Jag hade alltid barnets snuttefilt med som jag lade om mitt barn som trygghet och som samtidigt dolde bröstet. Skulle även det vara motbjudande idag?

Det pratades mycket om amning då jag hade fått mitt sjätte barn. Satt jag på ett fik och mitt barn blev hungrig så frågade jag personalen om jag kunde amma mitt barn. På alla ställen jag var på när jag var ute så fick jag samma svar, fast formulerat olika sätt, att det inte var några problem.

Enligt experterna så är ju amning det bästa alternativet för ens  barn och man vill ju ge sitt barn det bästa som finns. Ska en mamma behöva stänga in sig hemma bara för att de inte kan ge barnet den mat de behöver när de behöver det? Eller ska en nybliven mamma bli tvingad att pumpa ut mjölken och flaskmata barnet?

De som klagar på att de behöver se när barn ammas kan ju titta åt ett annat håll. De behöver inte stirra? Ja det beror helt klart på vart man befinner sig med, men jag ser det bara som naturligt när en mamma ammar sitt barn.


Elisabeth Nilsson är 38 år och bor i Borgholm. Hon lever tillsammans med sambo och deras 7 barn. Barnen är i åldrarna 16, 13, 12, 7, 7, 4, 2. Sambon har dessutom två barn sedan tidigare som är 18 och 16 år.

Läs mer: Amning  -hur ofta?Uppdaterad 22.06.2011
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 6
Fick veto av ordningsvakten
Skrivet av Veronica 28.02.2011
Det här hände när jag och min familj besökte ett köpcenter i Karlstad för några år sedan. Min 3 månaders bebis var hungrig, jag rattade vagnen med bebisen på armen och samtidigt föröskte jag styra upp min livliga tre åring, på jakt efter någonstans att sitta. Hittade en bänk, satte mig och började amma, äntligen.. Då glor en ordningsvakt på mig och mina barn och meddelar kyligt att det finns ett amningsrum på ett annant våningsplan. Kände mig chockad. Hade jag inte varit turist så hade jag kanske vetat om detta, men hallå.. Skulle jag slita bröstet ur munenn på bebisen och krångla mig upp en våning för att få amma mitt barn! Nej fy sjutton. Jag satt kvar. Barn ska få ammas överallt. Det är nog väldigt få som inte skyler sig! Jag har alltid använt diskreta amningtoppar plus liten filt eftersom jag själv är en blyg person som inte viftar med brösten framför ögonen på folk.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Hm...
Skrivet av Erika 26.11.2010
Hm, blir lite undrande när skribenten säger att hon ammade de flesta av barnen fram till 9-12 månader, som att det vore nåt väldigt "sent" eller ovanligt? Av vad jag märkt så är det väl det normala att amma så länge, många fortsätter ju efter 1 år och vissa till 2-3 år. (Även om det bara är delamning) Själv ammar jag min 10 månaders-son och det skulle verkligen kännas konstigt att redan sluta.

Annars håller jag med, är ju helt sjukt att man inte ska få ge sina barn mat när det ju är ett sådant naturligt livsbehov.
Vad ska man göra om man inte har annan mat eller ersättningsflaska tillgänglig? Ska barnet få gråta och svälta eller? Herregud, nåt har ju gått snett i dagens samhälle om man inte längre får göra det mest naturliga. ;)
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
amning
Skrivet av jeanette 15.11.2010
det positiva med amning e den naturliga närheten, all näring barnet får i precis mängd, å framför allt, rätt temperatur.
tycker inte det e så farligt å se en ammande kvinna, men håller dock med om att d e bra å ha med barnets snuttefilt, för det finns juh människor som kan se det på "sjukt" sätt å fota eller bara störa sig på en mamma som ger sitt barn mat. skillnaden med ersättning e att barnet INTE får antikroppar å vissa hormoner. och det rekomenderas att amma barnet minst 6 månader men efter 6:e månaden räcker inte endast bröstmjölk som föda. sen förstår jag att bvc mer å mer idag, säger åt mammorna om inte amning funkar så ta ersättning, för å slippa oron å stressen om de inte får i sig tillräckligt, så d kan jag tycka e synd, men visst d e lite upp till varje förälder att skapa ett lugn omkring sig för att amningen ska fungera, att äta å dricka ordentligt oxå. i mitt fall, föddes min son i 40:e veckan, men vägde endast 2.605gr, kunde inte äta, men jag pumpade, men sen när jag kom hem kom stressen, av allt som borde göras så det hela sket sig tillslut redan inom en månad och bvc hjälpte inte till när jag frågade utan svarade bara att ge ersättning istället å jag blev jättedeppig, men kom över det efter några veckor. dem säger att barn kräks, men d kändes inte ok att mitt barn skulle kräkas så mkt av vanlig ersättning, men min syster tipsade om lemolac, å d blev räddningen, inte spytt mera alls, å nu e han 8 månader å mår hur bra som helst! så till er kvinnor som ammar, stå på er, d e NATURLIGT!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
självklart ok
Skrivet av Tovis 28.10.2010
Det känns verkligen som att nåt har gått snett här i samhllet om folk t.o.m börjar skämma för det mest naturliga!

Jag har en son på 9 månader, och blev chockad när jag upptäckte hur många som började trappa ned på amningen redan efter några månader.
Min egen mamma ammade alla barn i minst 1 år och jag trodde i min enfald att det var så de flesta gjorde...
Självklart är det upp till var och en,. Men är ändå lite förundrad över att man nästan verkar vara ensam om att tycka det är otroligt mysigt, härligt och smidigt :)
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Respekterar varandra
Skrivet av Elisabeth (sjubarnsmamma) 04.10.2010
Jag läste en kommentar i ett forum om amning. Det var rätt så intressant. Det finns dom som inte kan amma och det finns dom som inte vill. De ska inte känna sig tvingade att amma bara för att experter tycker att det är viktigt mm. Det är helt rätt tycker jag, men en mamma som vill o kan amma ska inte känna sig tvingade att mata barnet med flaska bara för att det finns dom som inte tycker det är ok med fri amning.

Alla parter ska respektera den andra. Helt klart.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Hejje!
Skrivet av *Annmi 04.10.2010
Visst är Amning naturligt!!
Bra artikel & strongt gjort att ammat 7barn,tycker jag /Kram
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan