FörlossningKan du förlossningens olika faser?

Kan du förlossningens olika faser?

förlossningens olika faser. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 732 Uppdaterad 08.11.07
Förlossningen delas in i olika skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Öppningsskedet delas dessutom in i latensfas och en aktiv fas och utdrivningsskedet i en passiv och aktiv fas.
ÖPPNINGSSKEDET: Utplånandet av livmoderhalsen (cervix)
För nio månader sedan simmade det spermier genom livmoderhalsen och befruktade ett ägg. Alltsedan dess har livmodermunnen varit helt stängd och gett barnet ett skyddande rum i livmodern. Mot slutet av graviditeten börjar livmoderhalsen att mjukas upp, och nu kommer den att utplånas helt för att barnet ska kunna födas.
Latensfasen pågår från det att värkarna börjar till det att livmoderhalsen är helt utplånad och modermunnen öppnats till 3-4 centimeter. De första värkarna börjar så försiktigt att de flesta inte förstår att värkarbetet börjat. Sammandragningarna är ofta korta, cirka 30 sekunder. Ofta börjar det på natten. Det kan vara bra att ta tiden och stanna i sängen så länge som möjligt. Ju mer man kan försöka slappna av, desto bättre eftersom kroppen då kan prodcuera det hormon, oxytocin, som stimulerar värkarna att fortsätta. Om man är för aktiv i denna fas så kan stresshormon motverka oxytocinet och latensfasen riskerar bli utdragen.
Tiden mellan värkarna är i detta skede vanligtvis 5-20 minuter –man kan alltså vila ut mellan varven. Vissa upplever inte dessa värkar alls smärtsamma medan andra gör det vilket i så fall kan påverka förmågan att koppla av mellan varven.
Den aktiva fasen
Nu blir sammandragningarna kraftigare och kan vara upp till 45-90 sekunder. Nu blir de dessutom allt mer regelbundna, under tio minuter kan det komma tre till fyra värkar. Nu drar sig livmoderhalsen allt längre upp. Barnets huvud är som en kil som tänjer utgången tills den blir så stor som behövs. En fullt öppen livmoderhals är 10 centimeter. De flesta vill vara stående och rörliga under denna fas, och det är också bra eftersom det gör värkarna mer effektiva och mindre smärtsamma.
Nu är det möjligt att vattnet går och då blir värkarna vanligtvis ännu starkare.
Från det att livmoderhalsen är öppen sju till tio centimeter brukar kallas övergångsfas. Det är ofta den mest krävande delen av värkarbetet, med värkar var och varannan minut. Nu känner många kvinnor att de ångrar sig, vill ge upp och åka hem. Men denna fas brukar vara relativt kort. Nu är det viktigt att partnern är en god coach och ger kvinnan det lilla extra som gör att hon orkar.
UTDRIVNINGSSKEDET: krystfasen
Nu står livmoderhalsen helt öppen och det är dags för sista spurten. Denna fas varar allt ifrån
några minuter till några timmar. Oavsett hur lång tid det tar upplever de flesta att man nu får en chans att andas –värkarna förändras, det är ofta tydlig paus mellan dem och smärtan är inte lika stark. Nu får man aktiv hjälp av barnmorskan hur man ska krysta och när för bästa verkan och minsta skada.
Under den passiva fasen av utdrivningsskedet står barnets huvud mot bäckenbotten. Kroppen säger ifrån om att krysta men det kan också ta lite tid. Under den aktiva fasen kommer barnets huvud ytterligare lite längre ner och trycker på ändtarmen. Många upplever det som att de blir bajsnödiga.
Nu vill kroppen verkligen krysta. De flesta upplever det som omöjligt att stå emot. Barnmorskan guidar så att vaginan tänjs ut gradvis och inte för snabbt.
EFTERBÖRDSSKEDET: utdrivningen av moderkakan
Några minuter efter att barnet är fött kommer nya sammandragningar. Först lossnar moderkakan från livmoderväggen. Därefter räcker det med en lätt krystning, så brukar allt komma ut. Därefter börjar livmodern att dra ihop sig. Amning hjälper denna process ytterligare.
Man blöder en del efter en förlossning och får använda extra stora bindor. Området där moderkakan läker efter några dagar och blödningen avtar.
Nu väger livmodern cirka ett kilo och sitter i höjd med naveln. Den återgår efter ett tag till sin vanliga storlek, 60-70 gram.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...